Placki ziemniaczane (plyndze, plendze, plindzki, plindza, placki kartoflane)

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.14
7
Średnia 3.14 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Placki ziemniaczane (plyndze, plendze, plindzki, plindza, placki kartoflane)
  1. 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Przez płócienny woreczek odciskamy z nich sok.
  2. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jaja, sól i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. 3. Zagotowujemy osoloną wodę.
  4. 4. Masę ziemniaczaną wykładamy na pokrywkę i zsuwamy łyżką jej niewielkie ilości na wrzątek. Gotujemy ok. 5min.
  5. 5. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na roztopionej słoninie.
  6. 6. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek i polewamy stopioną słoniną z cebulą.
  7. 7. Kluski podajemy z gotowaną kiszoną kapustą, gotowaną marchewką lub tartymi buraczkami.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia Wielkopolski i Kujaw
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: ziemniaki
Metody przygotowania: Gotowanie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kto chce troche motywacji do odchudzania, niech zajrzy na strone w podpsie
wh0cd282310 celebrex benicar medrol tenormin
wh0cd260787 bentyl otc
wh0cd251709 Clindamycin
wh0cd152067 diclofenac by mail order
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.636