Placki ziemniaczane (plyndze, plendze, plindzki, plindza, placki kartoflane)

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.14
7
Średnia 3.14 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Placki ziemniaczane (plyndze, plendze, plindzki, plindza, placki kartoflane)
  1. 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Przez płócienny woreczek odciskamy z nich sok.
  2. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jaja, sól i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. 3. Zagotowujemy osoloną wodę.
  4. 4. Masę ziemniaczaną wykładamy na pokrywkę i zsuwamy łyżką jej niewielkie ilości na wrzątek. Gotujemy ok. 5min.
  5. 5. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na roztopionej słoninie.
  6. 6. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek i polewamy stopioną słoniną z cebulą.
  7. 7. Kluski podajemy z gotowaną kiszoną kapustą, gotowaną marchewką lub tartymi buraczkami.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia Wielkopolski i Kujaw
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: ziemniaki
Metody przygotowania: Gotowanie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.659