Tort z kaszy gryczanej

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Śliwka  g  x  kcal = 0 kcal
Kasza gryczana  g  x  kcal = 0 kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Przyprawy korzenne  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto do tortu
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto do tortu
  1. 1. Ubijamy pianę z białek.
  2. 2. Kaszę gryczaną mielimy w młynku do kawy.
  3. 3. Ucieramy żółtka z cukrem, przyprawami korzennymi i skórką z cytryny.
  4. 4. Kiedy zbieleją, dodajemy po łyżce ubitej piany z białek i kaszę gryczaną oraz drobno posiekane pest­ki śliwek.
  5. 5. Lekko mieszamy i wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
  6. 6. Kiedy tort ostygnie, przecinamy go na połowę i skrapiamy rumem albo wi­nem.
Masa do tortu
Składniki potrzebne do wykonania Masa do tortu
Cukier - 6 łyżek stołowych
  1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem i rozprowadzamy rumem.
  2. 2. Kiedy masa zgęstnieje, przekładamy nią tort.
Polewa
Składniki potrzebne do wykonania Polewa
Cukier - 6 łyżek stołowych
  1. 1. Ubijamy nad parą białka i dosypujemy do nich po łyżce pozostałego cukru.
  2. 2. Kiedy piana stężeje i zagrzeje się, rozsmarowujemy ją na wierzchu tortu, wyrównujemy nożem.
  3. 3. Suszymy przez kilka minut w piekarniku.
Tort z kaszy gryczanej
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: alkohol jajka kasza
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.845
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});