Konfitura i galaretka z pigwy

Konfitura i galaretka z pigwy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pigwa  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Konfitura i galaretka z pigwy
  1. 1. Obieramy pigwy z łupin, kroimy w cząsteczki, wydrążamy środki, zalewamy wodą tak, aby były przykryte wszystkie owoce. Całość gotujemy na małym ogniu aż zmiękną.
    Obieramy pigwy z łupin, kroimy w cząsteczki, wydrążamy środki, zalewamy wodą tak, aby były przykryte wszystkie owoce. Całość gotujemy na małym ogniu aż zmiękną.
  2. 2. W międzyczasie zagotowujemy cukier w litrze wody. Kiedy zgęstnieje, ściągamy szumowiny.
  3. 3. Do słodkiego syropu wrzucamy miękkie pigwy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na dzień.
  4. 4. Namoczone owoce wykładamy na półmisek, a syrop ponownie zagotowujemy.
  5. 5. Do gorącego roztworu przekładamy pigwy. Zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut z ognia.
  6. 6. Po upływie tego czasu ponownie doprowadzamy do wrzenia. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy do uzyskania klarownej konfitury.
  7. 7. Z obierzyn przygotowujemy galaretkę. Do wody wrzucamy skórki i gotujemy przez około pól godziny.
  8. 8. Następnie przecedzamy je przez płótno i gotujemy w roztworze wody i cukru, przyjmując 0,5kg cukru na litr płynu.
  9. 9. Galaretka będzie gotowa jeśli uzyska żelową, gęstą konsystencję i różany kolor.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: owoce
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.608