Konfitura i galaretka z pigwy

Konfitura i galaretka z pigwy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pigwa  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Konfitura i galaretka z pigwy
  1. 1. Obieramy pigwy z łupin, kroimy w cząsteczki, wydrążamy środki, zalewamy wodą tak, aby były przykryte wszystkie owoce. Całość gotujemy na małym ogniu aż zmiękną.
    Obieramy pigwy z łupin, kroimy w cząsteczki, wydrążamy środki, zalewamy wodą tak, aby były przykryte wszystkie owoce. Całość gotujemy na małym ogniu aż zmiękną.
  2. 2. W międzyczasie zagotowujemy cukier w litrze wody. Kiedy zgęstnieje, ściągamy szumowiny.
  3. 3. Do słodkiego syropu wrzucamy miękkie pigwy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na dzień.
  4. 4. Namoczone owoce wykładamy na półmisek, a syrop ponownie zagotowujemy.
  5. 5. Do gorącego roztworu przekładamy pigwy. Zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut z ognia.
  6. 6. Po upływie tego czasu ponownie doprowadzamy do wrzenia. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy do uzyskania klarownej konfitury.
  7. 7. Z obierzyn przygotowujemy galaretkę. Do wody wrzucamy skórki i gotujemy przez około pól godziny.
  8. 8. Następnie przecedzamy je przez płótno i gotujemy w roztworze wody i cukru, przyjmując 0,5kg cukru na litr płynu.
  9. 9. Galaretka będzie gotowa jeśli uzyska żelową, gęstą konsystencję i różany kolor.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: owoce
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.603
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});