Tort przekładany kawowy

Tort przekładany kawowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.67
3
Średnia 2.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kawa czarna  g  x   kcal =  kcal
Czekolada gorzka  g  x   kcal =  kcal
Likier czekoladowo-kakaowy brązowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tort przekładany kawowy
  1. 1. Ubijamy 4 jaja dodając 2 łyżki wrzątku.
    Ubijamy 4 jaja dodając 2 łyżki wrzątku.
  2. 2. Następnie dodajemy cukier (10dkg) i 1 cukier waniliowy. Cały czas mieszamy.
  3. 3. Wsypujemy do masy porcję 4dkg mąki, chwilę miksujemy, po czym ponownie dodajemy taką sama ilość mąki.
  4. 4. Tortownicę smarujemy masłem (1 łyżka), obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej 1/4 masy.
  5. 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 minut. W ten sam sposób pieczemy 4 placki równej wielkości.
  6. 6. Drugi rodzaj ciasta przygotowujemy miksując pozostałe jaja, 10dkg cukru, cukier waniliowy i resztę mąki.
  7. 7. Pieczemy 4 placki takiej samej wielkości.
  8. 8. Do miski wkładamy masło, dodajemy szczyptę soli i pozostały cukier oraz kawę instant zaparzona w 1 łyżeczce wrzątku.
  9. 9. Całość miksujemy, a następnie dodajemy roztopioną na parze gorzką czekoladę.
  10. 10. Po ostygnięciu wlewamy likier kawowy, dodajemy żółtko i ubijamy całość na gładki krem (3 łyżki zostawiamy do dekoracji).
  11. 11. Siedem krążków smarujemy cienko kremem i układamy jeden na drugim.
  12. 12. 12.Smarujemy wierzch i boki tortu.
  13. 13. 13.Ostatni placek polewamy polewą przygotowaną ze skarmelizowanych 3 łyżek cukru i 2 łyżek wody, po czym układamy ją na wierzchu tortu.
  14. 14. Boki tortu i wierzch wygładzamy kremem.
  15. 15. Przy pomocy ozdobnej końcówki ozdabiamy tort. Do dekoracji używamy wstążek z czekolady.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.646
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});