Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym

Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.83
6
Średnia 3.83 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Likier pomarańczowy Blue Curacao  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Kawa  g  x  kcal =  kcal
Dżem morelowy  g  x   kcal =  kcal
Marcepan  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym
  1. 1. Połowę marcepana rozkruszamy i wkładamy do miski.
    Połowę marcepana rozkruszamy i wkładamy do miski.
  2. 2. Wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy 6 żółtek i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. 3. Wsypujemy połowę cukru, szczyptę soli, skórkę z cytryny i całość mieszamy.
  4. 4. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę z pozostałym cukrem, po czym dodajemy ją do kremu.
  5. 5. Do całej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i całość ponownie miksujemy.
  6. 6. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez pół godziny.
  7. 7. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, po czym kroimy na 2 równe części wzdłuż placka.
  8. 8. Dwie łyżki dżemu morelowego mieszamy w misce z 2 łyżkami likieru pomarańczowego.
  9. 9. Jeden placek skrapiamy 3 łyżkami likieru, smarujemy dżemem i przykrywamy całość drugim plackiem.
  10. 10. Wierzch ponownie skrapiamy 1 łyżką likieru.
  11. 11. Następnie przecieramy pozostałe 2 łyżki dżemu przez sito i mieszamy z 1 łyżką wody i 1 łyżką likieru.
  12. 12. Tak powstałym lukrem smarujemy wierzch tortu.
  13. 13. Pozostały marcepan zagniatamy z 5dkg cukru pudru, rozwałkowujemy na okrągły placek i wycinamy koło wielkości placka.
  14. 14. Układamy marcepan na wierzchu.
  15. 15. Lukier przygotowujemy z kawy rozpuszczonej w rumie, pozostałego cukru pudru i 1 białka.
  16. 16. Jedną łyżkę lukru odkładamy i wsypujemy do niej kakao. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  17. 17. Lukrem rumowym smarujemy wierzch ciasta.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: alkohol jajka kawa mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.544
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});