Flaki po warszawsku z pulpetami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
2
Średnia 3 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wątroba cielęca  g  x  kcal = 0 kcal
Flaki wołowe  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Papryka ostra w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Parmezan  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Włoszczyzna  g  x  kcal =  kcal
Szponder wołowy  g  x  kcal = 0 kcal
Szpik wołowy  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Flaki po warszawsku z pulpetami
  1. 1. Flaki kroimy w paski i gotujemy przez dwie godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę.
  2. 2. Gotujemy ze szpondra i włoszczyzny wywar. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól.
  3. 3. Całość przecedzamy, dodajemy flaki i gotujemy przez 30 minut.
  4. 4. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w paski.
  5. 5. Do miękkich flaków dodajemy pokrojone warzywa i poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę.
  6. 6. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą rozprowadzamy niewielką ilością wywaru i dodajemy do flaków.
  7. 7. Przyprawiamy całość do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i gotujemy całość jeszcze 10 minut.
  8. 8. Mielimy szpik i wątróbkę, dodajemy jajo, natkę pietruszki i bułkę tartą w takiej ilości, aby masa zrobiła się dość gęsta.
  9. 9. Przyprawiamy masę solą i formujemy małe pulpety.
  10. 10. Wkładamy pulpety do gorącej zupy i gotujemy wszystko ok. 20 minut.
  11. 11. Flaki z pulpetami rozlewamy do miseczek, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia Mazowsza i Kurpiów
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: cielęcina warzywa wołowina
Metody przygotowania: Gotowanie Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.846
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});