Szczupak faszerowany

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2
1
Średnia 2 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Szczupak pospolity  g  x  kcal =  kcal
Orzech włoski  g  x  kcal =  kcal
Morele suszone  g  x   kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Papryka czerwona  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Szczupak faszerowany
  1. 1. Szczupaka myjemy, osuszamy i odcinamy ogon, płetwy oraz głowę.
  2. 2. Ostrym nożem nacinamy skórę wokół głowy i ściągamy ją, oddzielając mięso.
  3. 3. Ściągniętą skórę nacieramy lekko solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
  4. 4. Szczupaka patroszymy, filetujemy. Mięso mielimy w maszynce.
  5. 5. Morele myjemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie owoce osączamy i kroimy w paski.
  6. 6. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy orzechy.
  7. 7. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
  8. 8. Drobno pokrojony czosnek rozcieramy z solą.
  9. 9. Zmielone mięso łączymy z morelami, cebulą, orzechami i czosnkiem.
  10. 10. Do całości dodajemy jajko, sok z cytryny, śmietanę, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
  11. 11. Tak przygotowanym farszem nadziewamy skórę ze szczupaka, po czym ją zszywamy.
  12. 12. Żaroodporny półmisek smarujemy masłem i układamy na nim rybę.
  13. 13. Polewamy stopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 40 minut.
  14. 14. W trakcie pieczenia polewamy rybę stopionym masłem i wytwarzającym się sosem.
  15. 15. Faszerowanego szczupaka podajemy na zimno lub na ciepło udekorowanego paskami czerwonej papryki i natką pietruszki.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia Mazowsza i Kurpiów
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: orzechy owoce ryby warzywa
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.896
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});