Kujawski kapuśniak

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.22
9
Średnia 3.22 / 5 (9 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wieprzowina  g  x  kcal = 0 kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Kapusta kiszona  g  x   kcal =  kcal
Kasza jęczmienna  g  x  kcal = 0 kcal
Boczek wędzony  g  x   kcal =  kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Włoszczyzna  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Papryka słodka w proszku  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kujawski kapuśniak
  1. 1. Grzyby myjemy, zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy na pół godziny, po czym gotujemy.
  2. 2. Kaszę myjemy i osączamy.
  3. 3. Włoszczyznę obieramy, myjemy i wraz z mięsem wkładamy do rondla.
  4. 4. Dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy.
  5. 5. Miękkie mięso odcedzamy, oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.
  6. 6. Wywar dzielimy na trzy części.
  7. 7. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy 1/3 wywaru i gotujemy.
  8. 8. Kapustę siekamy i gotujemy w kolejnej 1/3 wywaru.
  9. 9. Pozostałym wywarem zalewamy kaszę.
  10. 10. Dodajemy grzyby, kapustę i ziemniaki. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
  11. 11. Dodajemy pokrojone mięso.
  12. 12. Boczek kroimy w kostkę, stapiamy na patelni i rumienimy na nim posiekaną cebulę, którą dodajemy do zupy.
  13. 13.  Doprawiamy kapuśniak solą, papryką oraz cukrem i wszystko zagotowujemy.
  14. 14. Zupę podajemy z kromką ciemnego chleba.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia Wielkopolski i Kujaw
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: kasza warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.871
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});