Pałuckie pyzy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
7
Średnia 3 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pałuckie pyzy
  1. 1. Drożdże ucieramy z łyżką mąki oraz dwiema łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. 2. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
  3. 3. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz sól i wyrabiamy ciasto.
  4. 4. Wlewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy.
  5. 5. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  6. 6. Wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek.
  7. 7. Przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta krążki, z których formujemy kulki.
  8. 8. Kulki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, po czym gotujemy na parze.
  9. 9. Pyzy podajemy do zupy z dyni lub do potraw mięsnych z sosem
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.551
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});