Niedzielne ciasto drożdżowe

Niedzielne ciasto drożdżowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.25
12
Średnia 3.25 / 5 (12 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Aromat waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Niedzielne ciasto drożdżowe
  1. 1. Mąkę dzielimy na dwie części.
    Mąkę dzielimy na dwie części.
  2. 2. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką cukru oraz mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy, mieszamy z połową mąki oraz wyrośniętym rozczynem i odstawiamy, aby wyrosło.
  4. 4. Do miski wkładamy żółtka, dodajemy sól, cukier i ubijamy wszystko trzepaczką.
  5. 5. Dodajemy roztopione masło, aromat i rodzynki.
  6. 6. Łączymy obie części ciasta, wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy.
  7. 7. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.727
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});