Ciasto z makiem i grysikiem

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.08
13
Średnia 3.08 / 5 (13 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Kasza manna  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto z makiem i grysikiem
  1. 1. Masło siekamy z mąką oraz 15 dkg cukru pudru.
  2. 2. Dodajemy jajko i szczyptę soli.
  3. 3. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki.
  4. 4. Zagotowujemy mleko. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i stale mieszając, wsypujemy kaszę.
  5. 5. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę.
  6. 6. Z pozostałych jajek oddzielamy białka od żółtek.
  7. 7. Żółtka mieszamy z dwiema łyżkami wody, łączymy z kaszą i dodajemy czysty, suchy mak.
  8. 8. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do maku.
  9. 9. Ciasto wyjmujemy z lodówki, niewielką część odkładamy, a pozostałą rozwałkowujemy i układamy na blasze.
  10. 10. Przykrywamy ciasto warstwą masy, a na wierzchu układamy z reszty ciasta kratkę.
  11. 11. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 minut.
  12. 12. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.833
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});