Mazurski chleb kminkowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
3
Średnia 3 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Kwasek cytrynowy / E-330  g  x  kcal =  kcal
Kmin  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mazurski chleb kminkowy
  1. 1. Przesiewamy mąkę.
  2. 2. Mleko podgrzewamy i mieszamy w nim szklankę mąki oraz drożdże. Odstawiamy całość do wyrośnięcia.
  3. 3. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy sól i kwasek cytrynowy.
  4. 4. Wyrośnięty rozczyn drożdży łączymy z pozostałą mąką oraz solą i kwaskiem cytrynowym.
  5. 5. Starannie wyrabiamy ciasto z dodatkiem zmielonego kminku, po czym odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. 6. Masa powinna podwoić swoją objętość. Wtedy delikatnie przekładamy ją do formy, skrapiamy mlekiem, oprószamy ziarnami kminku i wstawiamy do piekarnika.
  7. 7. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 250ºC.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.798
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});