Humus

Humus
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.94
16
Średnia 3.94 / 5 (16 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Ciecierzyca  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Humus
  1. 1. Ciecierzycę myjemy kilkakrotnie do momentu aż woda stanie się przejrzysta.
    Ciecierzycę myjemy kilkakrotnie do momentu aż woda stanie się przejrzysta.
  2. 2. Wrzucamy ciecierzycę do miski z 2-3 litrami wody zmieszanej z sodą oczyszczoną. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na noc.
  3. 3. Ciecierzycę płuczemy i wkładamy do garnka z wodą.
  4. 4. Gotujemy ciecierzycę bez dodatku soli aż zawrze. W trakcie gotowania potrawę mieszamy i zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę.
  5. 5. Gdy ciecierzyca będzie miękka i łatwo będzie ją rozgnieść w palcach, zlewamy wodę.
  6. 6. Jeszcze ciepłą ciecierzycę przekładamy do miski i miksujemy. Gdy okaże się zbyt gęsta, dodajemy niewielką ilość wody. Konsystencja humusu powinna być rzadsza niż oczekujemy, gdyż ma on tendencję do gęstnienia.
  7. 7. Odstawiamy pastę, aby nieco ostygła, po czym dodajemy surowy, dobrej jakości sezam, oliwę z oliwek (50ml), sól i stopniowo sok z wyciśniętych cytryn.
  8. 8. Przyprawiamy kminkiem i czosnkiem tuż przed podaniem.
  9. 9. Przed podaniem humus możemy przechowywać w lodówce.
  10. 10. Podajemy go z oliwą z oliwek, posypany posiekaną natką pietruszki.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia żydowska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.406