Podlaski pasztet ziemniaczany

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
6
Średnia 3 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Boczek wędzony  g  x   kcal =  kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Śmietana kwaśna 18%  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Podlaski pasztet ziemniaczany
  1. 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
  2. 2. Chudy boczek kroimy w cienkie plasterki.
  3. 3. Ziemniaki obieramy ze skórek, mielimy w maszynce, mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem.
  4. 4. Słoninę kroimy w kostkę i topimy na rozgrzanej patelni.
  5. 5. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, chwilę smażymy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
  6. 6. Mieszamy dokładnie, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i starannie wyrabiamy.
  7. 7. Formę smarujemy smalcem, oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią połowę masy pasztetowej.
  8. 8. Na wierzchu układamy plastry boczku, które przykrywamy pozostałą częścią masy.
  9. 9. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego go 180ºC, pieczemy przez 1,5 godziny.
  10. 10. Pasztet podajemy na gorąco z sosem cebulowym lub grzybowym.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia Podlasia i Polesia
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina ziemniaki
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.841
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});