Miód puszczański

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
1
Średnia 3 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Chmiel  g  x  kcal =  kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Sok z wiśni  g  x   kcal =  kcal
Chleb biały  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Miód puszczański
  1. 1. Do dużego garnka wlewamy 6 litrów wody i dwie szklanki miodu.
  2. 2. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż odparuje połowa płynu.
  3. 3. Dolewamy kolejne 4 litry wody i 2 szklanki miodu.
  4. 4. Szyszki chmielowe układamy na gazie, związujemy i wkładamy do garnka, w którym gotuje się woda z miodem.
  5. 5. Gotujemy całość do odparowania połowy płynu.
  6. 6. Wywar studzimy, czekamy aż się ustoi i przelewamy do szklanego naczynia.
  7. 7. Drożdże ucieramy z niewielką ilością cukru, smarujemy nimi skórki chleba, które wrzucamy do miodowego wywaru.
  8. 8. Odstawiamy wywar na dwa dni w ciepłe miejsce.
  9. 9. Wyjmujemy chleb.
  10. 10. Sok z wiśni mieszamy z pozostałym miodem, lekko podgrzewamy i wlewamy do szklanego naczynia. Dodajemy kawałek laski wanilii i odstawiamy na trzy dni.
  11. 11. Delikatnie odlewamy płyn, przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy.
  12. 12. Miód przechowujemy przez minimum 5 tygodni w chłodnym miejscu.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia Mazowsza i Kurpiów
Stopień trudności: Mistrzowskie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.654
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});