Trufelki z kawą i brandy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.75
4
Średnia 3.75 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Czekolada gorzka  g  x   kcal =  kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal =  kcal
Wiśnia  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka kukurydziana  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Czekolada mleczna  g  x   kcal =  kcal
Brandy  g  x  kcal =  kcal
Mleko 2%  g  x  kcal =  kcal
Kawa  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Trufelki z kawą i brandy
  1. 1. W garnku zagotowujemy 300ml wody z łyżką cukru, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  2. 2. W misce ubijamy 2 żółtka z dodatkiem 2 łyżek wrzątku, po czym ciągle ubijając dodajemy 5dkg cukru.
  3. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce, podając stopniowo pozostały cukier.
  4. 4. Masę z żółtek mieszamy z pianą z białek, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę kukurydzianą.
  5. 5. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  6. 6. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 25cm średnicy) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  7. 7. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 30 minut.
  8. 8. Syrop z cukru i wody mieszamy z brandy, po czym nasączamy nakłute w kilku miejscach upieczone ciasto.
  9. 9. W rondlu zagotowujemy śmietanę z mlekiem, kawą rozpuszczalną oraz czekoladą połamaną na kawałki.
  10. 10. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady, a następnie dodajemy cukier waniliowy i sól.
  11. 11. Lekko ostygnięte ciasto kruszymy do miski i zalewamy masą śmietanową.
  12. 12. Wszystkie składniki miksujemy na małych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
  13. 13. Gotowe ciasto dzielimy na 30 części, w każdą porcję wkładamy wiśnię i formujemy kulkę, kulki obtaczamy w wiórkach uzyskanych ze startej mlecznej czekolady.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.801
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});