Zupa rakowa ze śmietaną

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1.5
2
Średnia 1.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rak  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Por  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Ryż  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zupa rakowa ze śmietaną
  1. 1. Gotujemy warzywa i cebulę w dwóch litrach wody. Gdy warzywa zmiękną wkładamy do garnka oczyszczone raki, dodajemy koperek, pietruszkę, kminek i sól. Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane raki. Aby wyjąć mięso rozrywamy ich szyjki i szczypce.
  2. 2. Pancerze pozostawiamy nienaruszone, w celu wykorzystania ich jako form do nadzienia. Resztę skorupek tłuczemy w moździerzu na miazgę. Po czym wrzucamy do rondla z 5 dkg masła i smażymy aż wy­paruje z nich woda, zarumienią się i na wierzchu pojawi się tłuszcz.
  3. 3. Następnie do miazgi ze skorupek, dolewamy część wywaru uzyskanego z gotowanych raków i gotujemy kilka minut. Wywar przecedzamy przez sitko do czystego garnka. Ponownie dodajemy świeży wywar i gotujemy. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, do momentu aż cały tłuszcz wydzieli się ze skorupek i przejdzie do zupy.
  4. 4. W otrzymanej zupie gotujemy nadziewane skorupki, po czym doprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką. Na koniec dodajemy posiekany koper i pietruszkę.
  5. 5. Do wazy wkładamy obrane, dokładnie oczyszczone szyjki raków. Cienką warstwę mięsa z szyjek rakowych wraz z mięsem ze szczypiec kroimy drobno do nadzienia.
  6. 6. Gotujemy ryż z 4 dkg masła w 1/4 litra wody. Ucieramy w miseczce żółtko, dodajemy posiekane mięso, łyżkę ryżu, szczyptę kopru i pianę z białka. Całość dokładnie mieszamy i napełniamy skorupki rakowe. Pozostały ryż dodajemy do zupy. Skorupki można nadziewać także kaszą krakowską i bułką.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: owoce morza warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd675280 Purchase Sildenafil recommended reading
wh0cd273229 buy yasmin Albuterol Online metformin er
wh0cd249469 Buy Inderal dutasteride
wh0cd162269 hydrochlorothiazide 12.5 buy strattera buy stromectol online buy cafergot online cheap ...
wh0cd566558 albuterol inhaler no prescription albuterol inhaler lipitor adalat without ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.989