Zupa rakowa ze śmietaną

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rak  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Por  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Ryż  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zupa rakowa ze śmietaną
  1. 1. Gotujemy warzywa i cebulę w dwóch litrach wody. Gdy warzywa zmiękną wkładamy do garnka oczyszczone raki, dodajemy koperek, pietruszkę, kminek i sól. Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane raki. Aby wyjąć mięso rozrywamy ich szyjki i szczypce.
  2. 2. Pancerze pozostawiamy nienaruszone, w celu wykorzystania ich jako form do nadzienia. Resztę skorupek tłuczemy w moździerzu na miazgę. Po czym wrzucamy do rondla z 5 dkg masła i smażymy aż wy­paruje z nich woda, zarumienią się i na wierzchu pojawi się tłuszcz.
  3. 3. Następnie do miazgi ze skorupek, dolewamy część wywaru uzyskanego z gotowanych raków i gotujemy kilka minut. Wywar przecedzamy przez sitko do czystego garnka. Ponownie dodajemy świeży wywar i gotujemy. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, do momentu aż cały tłuszcz wydzieli się ze skorupek i przejdzie do zupy.
  4. 4. W otrzymanej zupie gotujemy nadziewane skorupki, po czym doprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką. Na koniec dodajemy posiekany koper i pietruszkę.
  5. 5. Do wazy wkładamy obrane, dokładnie oczyszczone szyjki raków. Cienką warstwę mięsa z szyjek rakowych wraz z mięsem ze szczypiec kroimy drobno do nadzienia.
  6. 6. Gotujemy ryż z 4 dkg masła w 1/4 litra wody. Ucieramy w miseczce żółtko, dodajemy posiekane mięso, łyżkę ryżu, szczyptę kopru i pianę z białka. Całość dokładnie mieszamy i napełniamy skorupki rakowe. Pozostały ryż dodajemy do zupy. Skorupki można nadziewać także kaszą krakowską i bułką.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: owoce morza warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.787