Moussaka

Moussaka
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
2
Średnia 3.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Łopatka wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Bakłażan  g  x  kcal = 0 kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Ser żółty  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Moussaka
  1. 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na grube plastry.
    Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na grube plastry.
  2. 2. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i drobno siekamy.
  3. 3. 3.Bakłażana kroimy w plasterki.
  4. 4. Na patelni podsmażamy mąkę na maśle, a następnie wlewamy mleko i gotujemy, aż powstanie gęsty sos.
  5. 5. Powstały sos mieszamy z połową sera i jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. 6. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na patelni, na oliwie, a następnie wrzucamy mielone mięso.
  7. 7. Dodajemy kolejno pomidory, wino i smażymy na dużym ogniu, pod przykryciem
  8. 8. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, posypujemy delikatnie bułką tartą i układamy na dno plasterki ziemniaków, posypujemy startym serem, układamy bakłażany i mięso. Całość polewamy sosem.
  9. 9. Moussake pieczemy w piekarniku, w temp. 180ºC około 45 minut. Podajemy na gorąco, polaną sosem pomidorowym.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia grecka
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: warzywa wołowina
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.9
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});