Herbaciana rolada

Herbaciana rolada
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
5
Średnia 3 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Matcha (herbata zielona)  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Herbaciana rolada
  1. 1. Mieszamy mąkę z herbatą Matcha, następne dwukrotnie przesiewamy.
    Mieszamy mąkę z herbatą Matcha, następne dwukrotnie przesiewamy.
  2. 2. W dużej misce ubijamy mikserem jajka z 90g cukru. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
  3. 3. Wstawiamy miskę do naczynia z gorącą wodą i pozostawiamy w niej do momentu aż ciasto będzie miało temperaturę około 37°C.
  4. 4. Ponownie ubijamy ciasto mikserem, przez 3-5 minut, aż powierzchnia ciasta stanie się sztywna.
  5. 5. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z herbatą. Delikatnie mieszamy ciasto.
  6. 6. Dodajemy gorące mleko i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą gumowej lub sylikonowej łopatki.
  7. 7. Przekładamy ciasto blachę pokrytą natłuszczonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Lekko dociskamy ciasto by usunąć pęcherzyki powietrza.
  8. 8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 7-10 minut. Przed wyjęciem z piekarnika cienkim patyczkiem lub wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest dopieczone - patyczek powinien być suchy.
  9. 9. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie usuwamy papier do pieczenia.
  10. 10. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem by powstała sztywna masa.
  11. 11. Dodajemy rodzynki i całość mieszamy.
  12. 12. Równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową na cieście.
  13. 13. Ostrożnie zwijamy ciasto.
  14. 14. Zawijamy roladę w pergamin i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.594
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});