Bułka z ziarnami

Bułka z ziarnami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
2
Średnia 5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Sól ziołowa  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułka z ziarnami
  1. 1. Mleko podgrzewamy na małym ogniu.
    Mleko podgrzewamy na małym ogniu.
  2. 2. Mieszamy w misce 3 szklanki mąki, drożdże, sól i ciepłe mleko. Odstawiamy masę na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. 3. Na patelni, bez tłuszczu podgrzewamy ziarna sezamu i kminku.
  4. 4. Do rozczynu z drożdży dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy oliwę z oliwek oraz połowę ziaren i dokładnie zagniatamy.
  5. 5. Przykrytą miskę z masą odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. 6. Lekko zwilżoną ręką formujemy małe bułeczki i nacinamy na wierzchu dwie kreski wzdłuż i poprzek tworząc gwiazdę.
  7. 7. Mieszamy roztrzepane jajko z łyżką wody.
  8. 8. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy bułeczki. Z wierzchu smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
  9. 9. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220ºC, przez 20-25 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.111