Bułka z ziarnami

Bułka z ziarnami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.75
4
Średnia 4.75 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Sól ziołowa  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułka z ziarnami
  1. 1. Mleko podgrzewamy na małym ogniu.
    Mleko podgrzewamy na małym ogniu.
  2. 2. Mieszamy w misce 3 szklanki mąki, drożdże, sól i ciepłe mleko. Odstawiamy masę na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. 3. Na patelni, bez tłuszczu podgrzewamy ziarna sezamu i kminku.
  4. 4. Do rozczynu z drożdży dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy oliwę z oliwek oraz połowę ziaren i dokładnie zagniatamy.
  5. 5. Przykrytą miskę z masą odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. 6. Lekko zwilżoną ręką formujemy małe bułeczki i nacinamy na wierzchu dwie kreski wzdłuż i poprzek tworząc gwiazdę.
  7. 7. Mieszamy roztrzepane jajko z łyżką wody.
  8. 8. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy bułeczki. Z wierzchu smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
  9. 9. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220ºC, przez 20-25 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:3.296