Spanakopita - Greckie ciasto szpinakowe

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Ocet 10%  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Cebula dymka  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Ser Ricotta  g  x  kcal =  kcal
Ser Feta  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto fillo
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto fillo
Ocet 10% - 2 łyżeczki do herbaty
Woda - 1.25 szklanek
  1. 1. Dodajemy 6 szklanek mąki do dużej miski. Dwie pozostałe pozostawiamy do wałkowania ciasta.
  2. 2. W środku mąki robimy dołek i wlewamy 1 szklankę gorącej wody i ocet.
  3. 3. Mieszamy ciasto widelcem.
  4. 4. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać niewielką ilość wody.
  5. 5. Wyjmujemy ciasto na deskę posypaną mąką i dokładnie ugniatamy, aż będzie miękkie, plastyczne i gładkie, około 10 minut.
  6. 6. Dzielimy ciasto na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy bardzo dokładnie, aby było bardzo cienkie.
Farsz
Składniki potrzebne do wykonania Farsz
Cebula - 1 sztuka duża
  1. 1. Rozgrzewamy piekarni do 175°C. Smarujemy blachę tłuszczem.
  2. 2. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni. Podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek aż będą miękkie i rumiane.
  3. 3. Dodajemy opłukany i pokrojony szpinak oraz posiekaną pietruszkę i dymkę smażymy przez około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. 4. W średniej misce mieszamy jajka, ser ricotta i fetę. Dodajemy do szpinaku i mieszamy.
Składniki dodatkowe
Składniki potrzebne do wykonania Składniki dodatkowe
  1. 1. 
Spanakopita - Greckie ciasto szpinakowe
  1. 1. Kładziemy jeden placek fillo na blasze i delikatnie smarujemy go oliwą. Na arkusz kładziemy następnie kolejny i również smarujemy oliwą. Kolejne dwa arkusze kładziemy tak, aby wystawały na brzegi blachy.
  2. 2. Na ciasto nakładamy farsz. Na farszu układamy kolejne 4 arkusze ciasta, smarując każdy oliwą z oliwek.
  3. 3. Ciasto, wystające za brzegami kładziemy teraz na pozostałych arkuszach, tak aby zamknąć farsz w środku.
  4. 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż potrawa uzyska złoty kolor.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia grecka
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe warzywa
Metody przygotowania: Pieczenie Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.841