Spanakopita - Greckie ciasto szpinakowe

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Ocet 10%  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Cebula dymka  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Ser Ricotta  g  x  kcal =  kcal
Ser Feta  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto fillo
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto fillo
Ocet 10% - 2 łyżeczki do herbaty
Woda - 1.25 szklanek
  1. 1. Dodajemy 6 szklanek mąki do dużej miski. Dwie pozostałe pozostawiamy do wałkowania ciasta.
  2. 2. W środku mąki robimy dołek i wlewamy 1 szklankę gorącej wody i ocet.
  3. 3. Mieszamy ciasto widelcem.
  4. 4. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać niewielką ilość wody.
  5. 5. Wyjmujemy ciasto na deskę posypaną mąką i dokładnie ugniatamy, aż będzie miękkie, plastyczne i gładkie, około 10 minut.
  6. 6. Dzielimy ciasto na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy bardzo dokładnie, aby było bardzo cienkie.
Farsz
Składniki potrzebne do wykonania Farsz
Cebula - 1 sztuka duża
  1. 1. Rozgrzewamy piekarni do 175°C. Smarujemy blachę tłuszczem.
  2. 2. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni. Podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek aż będą miękkie i rumiane.
  3. 3. Dodajemy opłukany i pokrojony szpinak oraz posiekaną pietruszkę i dymkę smażymy przez około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. 4. W średniej misce mieszamy jajka, ser ricotta i fetę. Dodajemy do szpinaku i mieszamy.
Składniki dodatkowe
Składniki potrzebne do wykonania Składniki dodatkowe
  1. 1. 
Spanakopita - Greckie ciasto szpinakowe
  1. 1. Kładziemy jeden placek fillo na blasze i delikatnie smarujemy go oliwą. Na arkusz kładziemy następnie kolejny i również smarujemy oliwą. Kolejne dwa arkusze kładziemy tak, aby wystawały na brzegi blachy.
  2. 2. Na ciasto nakładamy farsz. Na farszu układamy kolejne 4 arkusze ciasta, smarując każdy oliwą z oliwek.
  3. 3. Ciasto, wystające za brzegami kładziemy teraz na pozostałych arkuszach, tak aby zamknąć farsz w środku.
  4. 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż potrawa uzyska złoty kolor.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia grecka
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe warzywa
Metody przygotowania: Pieczenie Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.908