Ciasteczka tureckie - księżyce

Ciasteczka tureckie - księżyce
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.24
25
Średnia 4.24 / 5 (25 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasteczka tureckie - księżyce
  1. 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  2. 2. Masło ucieramy z żółtkami, dodając po jednym.
  3. 3. Dosypujemy cukier.
  4. 4. Gdy grudki cukru przestaną być wyczuwalne w maśle, dodajemy kakao i cukier waniliowy i miksujemy.
  5. 5. Dodajemy mąkę.
  6. 6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką aż całość będzie jednorodna.
  7. 7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
  8. 8. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy drewnianą pałką z cukrem pudrem. Lukier powinien wyglądać jak gęsta śmietana.
  9. 9. Upieczone ciasto wykładamy na deskę i polewamy lukrem.
  10. 10. Gdy lukier zastygnie wycinamy z ciasta za pomocą szklanki ciasteczka w formie księżyców.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: kakao mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.506
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});