Tarta z jabłkami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Reneta Złota  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Aromat waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Dżem morelowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Jabłkowe puree
Składniki potrzebne do wykonania Jabłkowe puree
Sok z cytryny - 3 łyżeczki do herbaty
Woda - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Obieramy 3 jabłka, usuwamy pestki oraz kroimy w kostkę.
  2. 2. Do rondla z grubym dnem wrzucamy jabłka, cukier, dodajemy dwie łyżki wody oraz cukier waniliowy.
  3. 3. Dusimy wszystko do momentu kiedy jabłka będą już miękkie i cała woda odparuje.
  4. 4. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. 5. Pozostałe 4 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  6. 6. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty
Dżem morelowy - 3 łyżeczki do herbaty
  1. 1. Aby przygotować ciasto przesiewamy mąkę, dodajemy aromat waniliowy, sól i cukier.
  2. 2. Wrzucamy uprzednio dobrze posiekane masło i wyrabiamy ciasto.
  3. 3. Gdy uzyskamy już gładką konsystencję formujemy wałek i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
  4. 4. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na kształt koła, nieco większego niż forma, aby móc zawinąć brzegi.
  5. 5. Nakładamy na ciasto papier do pieczenia, na nim posypujemy ryż.
  6. 6. Podpiekamy ciasto w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C.
  7. 7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
  8. 8. W tym czasie ubijamy białko, którym smarujemy ciasto po wystygnięciu.
  9. 9. Następnie nakładamy na nie puree jabłkowe.
  10. 10. Ostatnią warstwą stanowią plasterki jabłka ułożone pod kątem, ściśle obok siebie.
  11. 11. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 35 min.
  12. 12. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy tartę dżemem morelowym, wcześniej podgrzanym w rondelku do konsystencji gęstego syropu.
Tarta z jabłkami
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Lunch Przekąski
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Sezon: Lato,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.698
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});