Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.5
6
Średnia 4.5 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Śliwka  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Imbir  g  x  kcal =  kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Spód ciasta
Składniki potrzebne do wykonania Spód ciasta
Cukier - 4 łyżki stołowe
Woda - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. 2. Dodajemy masło, żółtka i dalej mieszamy. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy zimną wodę.
    Dodajemy masło, żółtka i dalej mieszamy. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy zimną wodę.
  3. 3. Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
    Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Owoce
Składniki potrzebne do wykonania Owoce
Cukier - 6 łyżek stołowych
Imbir - 0.5 łyżeczki do herbaty
Mąka - 1 łyżka stołowa
Masło - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. 2. Mieszamy śliwki z 4 łyżkami cukru, imbirem i cynamonem.
    Mieszamy śliwki z 4 łyżkami cukru, imbirem i cynamonem.
  3. 3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy do okrągłej wysmarowanej masłem blachy.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy do okrągłej wysmarowanej masłem blachy.
  4. 4. Mieszamy 1 łyżkę cukru z 1 łyżką mąki i posypujemy mieszanką ciasto.
    Mieszamy 1 łyżkę cukru z 1 łyżką mąki i posypujemy mieszanką ciasto.
  5. 5. Układamy śliwki na cieście, tak aby na rogach pozostał tylko brzeg ciasta.
  6. 6. Jajko rozbijamy, roztrzepujemy, po czym za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy nim ciasto i śliwki.
    Jajko rozbijamy, roztrzepujemy, po czym za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy nim ciasto i śliwki.
  7. 7. Topimy masło skrapiamy nim wierzch ciasta i posypujemy cukrem.
Tarta ze śliwkami
  1. 1. Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
    Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia angielska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.057
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});