Przepis stworzony przez zespół
Buddha Indian Restaurant
adres: Nowy Świat 23, Warszawa
telefon: 22 826 35 01

Pierożki samosa z jagnięciną i groszkiem

Pierożki samosa z jagnięciną i groszkiem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.57
7
Średnia 3.57 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło klarowane  g  x   kcal =  kcal
Jogurt naturalny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Mięso mielone z łopatki jagnięcej  g  x  kcal = 0 kcal
Groszek zielony  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Imbir sproszkowany  g  x  kcal =  kcal
Chilli w proszku  g  x  kcal =  kcal
Garam masala  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Sól - 1 łyżeczka do herbaty
  1. 1. Mąkę łączymy z proszkiem i solą, dodajemy sklarowane masło, wlewamy jogurt i wyrabiamy ciasto.
    Mąkę łączymy z proszkiem i solą, dodajemy sklarowane masło, wlewamy jogurt i wyrabiamy ciasto.
  2. 2. Formujemy z niego kulki o średnicy 2 cm.
  3. 3. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą kulkę na placek o średnicy 15 cm, a następnie kroimy go na połowę.
Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Kolendra - 2 łyżeczki do herbaty
  1. 1. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno siekamy i zrumieniamy na rozgrzanym maśle, na złoty kolor.
  2. 2. Dodajemy mielone mięso, zielony groszek, przyprawiamy kolendrą, imbirem, chili i garam masalą.
  3. 3. Mieszamy i smażymy przez 5 minut.
  4. 4. Solimy, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut.
  5. 5. Gotowe nadzienie studzimy.
Pierożki samosa z jagnięciną i groszkiem
  1. 1. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia.
  2. 2. Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto składamy na pół i zlepiamy, tak aby powstały pierożki.
  3. 3. Smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
  4. 4. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku kuchennym.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia indyjska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 2-3
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: jagnięcina
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.861
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});