Przepis związany z wydarzeniem
Warszawski kocioł kulinarny
adres: Pańska 3, Warszawa

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1.5
2
Średnia 1.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka żytnia typ 2000 (razowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Płatki owsiane  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb razowy na zakwasie
  1. 1. Cztery łyżki mąki żytniej razowej mieszamy z niewielką ilością wody odstawiamy na dwa dni aż skwaśnieje.
    Cztery łyżki mąki żytniej razowej mieszamy z niewielką ilością wody odstawiamy na dwa dni aż skwaśnieje.
  2. 2. Wszystkie suche składniki mieszamy.
  3. 3. Dolewamy wodę o temperaturze 50°C i mieszamy aż ciasto nabierze konsystencji ciasta racuchowego. (Ciasto powinno odrywać się od ręki ale nie spływać)
  4. 4. Dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy.
  5. 5. Odstawiamy, przykrywając ściereczką, w ciepłym miejscu na 4-8 godzin w zależności od ilości zakwasu, temperatury pomieszczenia oraz od tego, czy wolimy chleb mniej lub bardziej kwaśny.
  6. 6. Kiedy ciasto urośnie i będzie miało charakterystyczny kwaśny zapach oraz smak, odkładamy z niego około pół szklanki jako zakwas na następny chleb, a pozostałym ciastem napełniamy blachy wysmarowane olejem (do ¾ wysokości).
  7. 7. Posypujemy z wierzchu słonecznikiem.
  8. 8. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220-250°C. Pieczemy 1 godzinę i 15-30 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zarumieniona.
  9. 9. Wyjmujemy i zostawiamy, by chleb odparował. Taki chleb nadaje się do jedzenia przez tydzień.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.729
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});