Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.27
15
Średnia 3.27 / 5 (15 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Orzech arachidowy  g  x  kcal = 0 kcal
Orzech arachidowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Margaryna  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Gruszki kandyzowane  g  x   kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka pomarańczowa kandyzowana  g  x   kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Cukier - 4 łyżki stołowe
  1. 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczoną margarynę (pozostawiamy niewielką ilość margaryny), drożdże, cukier, mleko oraz jajko.
  2. 2. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy z niego 2 placki.
  3. 3. Jeden z placków smarujemy margaryną i nakładamy na niego drugi placek.
  4. 4. Ciasto rozwałkowujemy, składamy na trzy i ponownie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  5. 5. Przygotowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Mak biały - 40 dkg
Pokruszone herbatniki - 5 dkg
  1. 1. Orzechy i gruszki siekamy.
  2. 2. Parzymy i mielimy mak.
  3. 3. Mieszamy mak z rozpuszczonym masłem, pokruszonymi ciastkami, bakaliami i cukrem.
  4. 4. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
  5. 5. Mieszamy delikatnie białka z resztą składników.
Biały lukier
Składniki potrzebne do wykonania Biały lukier
Sok z cytryny - 4 łyżki stołowe
  1. 1. Do makutry wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż powstanie gładki, biały, gęsty płyn.
  2. 2. Orzechy arachidowe siekamy i pozostawiamy do dekoracji.
Rogale Świętomarcińskie
  1. 1. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części.
  2. 2. Rozwałkowujemy cienkie placki.
  3. 3. Z placków wycinamy prostokąty, które dzielimy na trójkąty.
  4. 4. Na środku każdego trójkątnego kawałka ciast nakładamy niewielką ilość nadzienia.
  5. 5. Każdy kawałek ciasta zwijamy od szerszej podstawy ku czubkowi i podwijamy brzegi.
  6. 6. Blachę wykładamy pergaminem i smarujemy tłuszczem. Układamy na niej rogale i pieczemy na złoty kolor.
  7. 7. Gotowe ciastka polewamy lukrem i posypujemy orzechami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Jesień,
Pozostałe: Przepisy dla dzieci,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.802
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});