Zupa tajska

Zupa tajska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.71
7
Średnia 3.71 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z kury  g  x  kcal =  kcal
Podudzie z kury  g  x  kcal =  kcal
Imbir  g  x  kcal =  kcal
Mleko kokosowe  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Por  g  x  kcal =  kcal
Pieczarka  g  x  kcal = 0 kcal
Papryka czerwona ostra  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zupa tajska
  1. 1. Do 5 litrowego garnka wkładamy dwa umyte podudzia z kury, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy sól i pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.
  2. 2. W czasie gdy bulion się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki zupy. Obieramy imbir, a następnie ścieramy go na tarce.
    W czasie gdy bulion się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki zupy. Obieramy imbir, a następnie ścieramy go na tarce.
  3. 3. Obieramy cebulę, przekrawamy na pól i kroimy w plastry.
    Obieramy cebulę, przekrawamy na pól i kroimy w plastry.
  4. 4. Obieramy pieczarki, kroimy w plasterki.
    Obieramy pieczarki, kroimy w plasterki.
  5. 5. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki, cebulę i podsmażamy.
    Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki, cebulę i podsmażamy.
  6. 6. Następnie obieramy czosnek i siekamy w drobną kosteczkę.
    Następnie obieramy czosnek i siekamy w drobną kosteczkę.
  7. 7. Papryczkę chilli pozbawiamy pestek (jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy, można także pestki dodać do zupy), kroimy w dosyć cienkie paseczki.
    Papryczkę chilli pozbawiamy pestek (jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy, można także pestki dodać do zupy), kroimy w dosyć cienkie paseczki.
  8. 8. Pierś z kury kroimy w kostkę.
    Pierś z kury kroimy w kostkę.
  9. 9. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy pokrojone mięso z piersi. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Można dodać odrobinę imbiru i kilka pasków papryczki chilli.
    Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy pokrojone mięso z piersi. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Można dodać odrobinę imbiru i kilka pasków papryczki chilli.
  10. 10. Ścieramy skórkę z cytryny.
    Ścieramy skórkę z cytryny.
  11. 11. Wyciskamy sok z 2 cytryn.
  12. 12. Pora kroimy w plasterki.
    Pora kroimy w plasterki.
  13. 13. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy z niego podudzia, liście i pieprz.
  14. 14. Kolejno dodajemy do niego podsmażone mięso z kury, starty imbir, podsmażone pieczarki z cebulą, czosnek, pora, papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, pastę curry oraz sok z cytryny.
  15. 15. Mleko kokosowe wlewamy do miski, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy do zupy.
    Mleko kokosowe wlewamy do miski, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy do zupy.
  16. 16. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
    Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
  17. 17. Dla smaku można podać z kolendrą i ostrą pastą chili
    Dla smaku można podać z kolendrą i ostrą pastą chili
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia tajska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: drób
Metody przygotowania: Gotowanie Smażenie
Złożoność przepisu: prosty
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.009
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});