Duszona pularda

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
2
Średnia 3 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pularda  g  x  kcal = 0 kcal
Bulion warzywny  g  x   kcal =  kcal
Pieczarka  g  x  kcal = 0 kcal
Szalotka  g  x  kcal = 0 kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Wino Białe Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Duszona pularda
  1. 1. Oczyszczoną pulardę myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.
  2. 2. Każdy kawałek mięsa nacieramy solą.
  3. 3. Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy kawałki pulardy, tak, by mięso z każdej strony się zarumieniło.
  4. 4. Przekładamy mięso do żeliwnego, dość płaskiego garnka. Na patelnię wlewamy część bulionu, mieszamy z olejem pozostałym po smażeniu i polewamy mięso. Wlewamy także resztę bulionu.
  5. 5. Dodajemy liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. 6. Stawiamy garnek na najmniejszym palniku i wolno dusimy przez godzinę.
  7. 7. Pieczarki i szalotki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
  8. 8. Smażymy je na patelni.
  9. 9. Dodajemy pieczarki i szalotki do mięsa.
  10. 10. W niewielkiej miseczce rozcieramy mąkę z masłem, a następnie zrumieniamy na patelni.
  11. 11. Zaprawkę mieszamy z bulionem, w którym dusi się pularda.
  12. 12. Rozgrzewamy patelnię, nie wlewamy oleju. Karmelizujemy na niej cukier.
  13. 13. Mieszamy karmel z cukrem oraz ze spirytusem i dodajemy do mięsa, mieszamy.
  14. 14. Dusimy pulardę jeszcze przez 10-15 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: drób
Stopień trudności:
Złożoność przepisu:
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.882
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});