Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
4
Średnia 4 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka żytnia typ 720  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka żytnia typ 2000 (razowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zakwas - dzień 1
Składniki potrzebne do wykonania Zakwas - dzień 1
  1. 1. W litrowym słoiku mieszamy mąkę z ciepłą, ale nie gorąca wodą.
  2. 2. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin. (Ja odstawiłam na kaloryfer) Przykrywamy go ściereczka lub folią spożywczą.
  3. 3. Przez dwa dni obserwujemy zakwas, czy nie pleśnieje i czy rośnie. Powinny pojawić się w nim liczne pęcherzyki.
    Przez dwa dni obserwujemy zakwas, czy nie pleśnieje i czy rośnie. Powinny pojawić się w nim liczne pęcherzyki.
Zakwas - dzień 3
Składniki potrzebne do wykonania Zakwas - dzień 3
  1. 1. Do zakwasu dodajemy porcję mąki i wody.
  2. 2. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie rósł w temperaturze 25°C.
    Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie rósł w temperaturze 25°C.
Zakwas - dzień 4
Składniki potrzebne do wykonania Zakwas - dzień 4
  1. 1. Ostatni raz dodajemy do zakwasu mąkę i wodę i dokładnie mieszamy.
  2. 2. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień 5 - Pieczenie chleba
Składniki potrzebne do wykonania Dzień 5 - Pieczenie chleba
Sól - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Odmierzamy 50 g zakwasu i wlewamy go do osobnego słoika - posłuży jako baza do kolejnych wypieków.
  2. 2. Pozostały zakwas przelewamy do miski.
  3. 3. Wsypujemy do niego mąkę, wlewamy letnią wodę i mieszamy dokładnie łyżką.
  4. 4. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy sól, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  5. 5. Dobrze wymieszane ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło.
  6. 6. Prostokątną blachę do pieczenia smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
  7. 7. Do blachy nakładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Wyrośnięte ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  8. 8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą.
  9. 9. Wstawiamy ciasto chlebowe i pieczemy przez 10 minut.
  10. 10. Wyjmujemy naczynie z wodą.
  11. 11. Zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
  12. 12. Po 20 minutach wyjmujemy chleb z piekarnika, wyjmujemy go również z blachy i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aby się dopiekł.
    Po 20 minutach wyjmujemy chleb z piekarnika, wyjmujemy go również z blachy i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aby się dopiekł.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.973
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});