Pyszne pierniczki

Pyszne pierniczki
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.95
21
Średnia 3.95 / 5 (21 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Przyprawa do piernika  g  x  kcal =  kcal
Goździki  g  x  kcal =  kcal
Kawa  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pyszne pierniczki
  1. 1. Goździki ucieramy w moździerzu.
    Goździki ucieramy w moździerzu.
  2. 2. Miód rozpuszczamy w garnku, podgrzewając go na małym ogniu.
    Miód rozpuszczamy w garnku, podgrzewając go na małym ogniu.
  3. 3. Dodajemy goździki, zmieloną kawę oraz przyprawę do piernika i podgrzewamy, aż miód się zarumieni.
    Dodajemy goździki, zmieloną kawę oraz przyprawę do piernika i podgrzewamy, aż miód się zarumieni.
  4. 4. Do zarumienionego miodu dodajemy łyżkę wody i mieszamy.
    Do zarumienionego miodu dodajemy łyżkę wody i mieszamy.
  5. 5. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę, jedno jajko, masło i 2 łyżki wody.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę, jedno jajko, masło i 2 łyżki wody.
  6. 6. Zagniatamy ciasto.
    Zagniatamy ciasto.
  7. 7. Z dobrze zagniecionego ciasta oddzielamy kawałek i rozwałkujemy go na dość cienki placek.
    Z dobrze zagniecionego ciasta oddzielamy kawałek i rozwałkujemy go na dość cienki placek.
  8. 8. Wycinamy z ciasta pierniczki.
    Wycinamy z ciasta pierniczki.
  9. 9. Przekładamy wszystkie przygotowane pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
    Przekładamy wszystkie przygotowane pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
  10. 10. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do około 150°C i pieczemy przez 12-15 minut, aż nabiorą kasztanowego koloru.
    Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do około 150°C i pieczemy przez 12-15 minut, aż nabiorą kasztanowego koloru.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Ilość osób:
Złożoność przepisu:
Kuchnie świata:
Szczególne okazje: Imprezy dla dzieci,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.984