Bułki pszenne otrębusy

Bułki pszenne otrębusy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna typ 2000 (razowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Otręby pszenne  g  x  kcal = 0 kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Zakwas żytni  g  x   kcal =  kcal
Drożdże suszone  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułki pszenne otrębusy
  1. 1. Zakwas, drożdże i cukier mieszamy w 40 mililitrach letniej wody. Odstawiamy na około 10 minut.
  2. 2. Do miski wsypujemy mąkę razową, mąkę zwykłą, sól, otręby pszenne (mogą być orkiszowe) i wlewamy 2 łyżki oleju.
    Do miski wsypujemy mąkę razową, mąkę zwykłą, sól, otręby pszenne (mogą być orkiszowe) i wlewamy 2 łyżki oleju.
  3. 3. Do miski dodajemy mieszankę drożdży i pozostałą wodę. Całość zagniatamy.
  4. 4. Gotowe ciasto smarujemy delikatnie olejem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8 małych bułeczek (jeszcze urosną. Posmarowanymi olejem rękoma oddzielamy kawałki ciasta i zawijamy pod spód. Dzięki temu wierzch będzie gładki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  6. 6. Wyrośnięte bułeczki skrapiamy delikatnie olejem i posypujemy sezamem.
    Wyrośnięte bułeczki skrapiamy delikatnie olejem i posypujemy sezamem.
  7. 7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230ºC. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z niewielką ilością wody.
  8. 8. Z nagrzanego piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą, wstawiamy bułki i pieczemy je przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy bułeczki jeszcze 10 minut. Pamiętajcie, że nie można jeść bułek, gdy są jeszcze ciepłe.
    Z nagrzanego piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą, wstawiamy bułki i pieczemy je przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy bułeczki jeszcze 10 minut. Pamiętajcie, że nie można jeść bułek, gdy są jeszcze ciepłe.
  9. 9. 9.
    9.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 3-4
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.761
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});