Domowe faworki

Domowe faworki
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
6
Średnia 4 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Domowe faworki
  1. 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość mąki jest orientacyjna, należy jej użyć tyle, ile się wgniecie, a ciasto musi być twarde.
    Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość mąki jest orientacyjna, należy jej użyć tyle, ile się wgniecie, a ciasto musi być twarde.
  2. 2. W mące zrób dołek, wbij żółtka i dodaj śmietanę.
    W mące zrób dołek, wbij żółtka i dodaj śmietanę.
  3. 3. Zagnieć ciasto, powinno być jednolite i dość twarde. Początkowo ciasto może się nie dawać skleić, ale cierpliwe ugniatanie przyniesie efekt. Dla ułatwienia możesz zagnieść kilka mniejszych kulek ciasta i potem je połączyć w jedną.
    Zagnieć ciasto, powinno być jednolite i dość twarde. Początkowo ciasto może się nie dawać skleić, ale cierpliwe ugniatanie przyniesie efekt. Dla ułatwienia możesz zagnieść kilka mniejszych kulek ciasta i potem je połączyć w jedną.
  4. 4. Zagniecione ciasto uformuj w kulkę.
    Zagniecione ciasto uformuj w kulkę.
  5. 5. Odetnij nieduży kawałek ciasta i podsypując lekko mąką rozwałkuj go na placek. Placek koniecznie musi być możliwie jak najcieńszy, niemal na granicy rozdarcia. Właśnie od grubości placka zależy kruchość faworków - im placek cieńszy, tym faworki delikatniejsze.
    Odetnij nieduży kawałek ciasta i podsypując lekko mąką rozwałkuj go na placek. Placek koniecznie musi być możliwie jak najcieńszy, niemal na granicy rozdarcia. Właśnie od grubości placka zależy kruchość faworków - im placek cieńszy, tym faworki delikatniejsze.
  6. 6. Pokrój placek w pasy.
    Pokrój placek w pasy.
  7. 7. Każdy pas pokrój w romby, ostrym nożem zrób po środku nich nacięcie.
    Każdy pas pokrój w romby, ostrym nożem zrób po środku nich nacięcie.
  8. 8. Przełóż jeden róg rombu przez nacięcie.
    Przełóż jeden róg rombu przez nacięcie.
  9. 9. W garnku rozgrzej olej i kolejno smaż w nim faworki z obu stron na złoty kolor. Najłatwiej jest wyławiać je patyczkiem do szaszłyków.
    W garnku rozgrzej olej i kolejno smaż w nim faworki z obu stron na złoty kolor. Najłatwiej jest wyławiać je patyczkiem do szaszłyków.
  10. 10. Usmażone faworki przekładaj na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
    Usmażone faworki przekładaj na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  11. 11. Przełóż faworki na półmisek. Na niewielkie, gęste sitka wsyp cukier puder i posyp faworki. Smacznego!
    Przełóż faworki na półmisek. Na niewielkie, gęste sitka wsyp cukier puder i posyp faworki. Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób:
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
wh0cd934649 buy provera clicking here anafranil buy neurontin provera tamoxifen effexor xr 75 ...
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
wh0cd880287 cytotec order colchicine anafranil cheapest adalat
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:5.235