Trójkolorowa kawa latte

Trójkolorowa kawa latte
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Kawa - 2 łyżeczki do herbaty
Mleko - 1.5 szklanek
Ocena
3.36
11
Średnia 3.36 / 5 (11 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kawa  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Trójkolorowa kawa latte
  1. 1. Mleko podgrzej, musi być ono mocno gorące, ale nie wrzące. Pomiędzy mlekiem a kawą koniecznie musi być różnica temperatur.
    Mleko podgrzej, musi być ono mocno gorące, ale nie wrzące. Pomiędzy mlekiem a kawą koniecznie musi być różnica temperatur.
  2. 2. Ubij mleko, aż na jego powierzchni pojawi się bardzo gęsta i dość sztywna piana.
    Ubij mleko, aż na jego powierzchni pojawi się bardzo gęsta i dość sztywna piana.
  3. 3. Ze świeżo zmielonej kawy przygotuj espresso.
    Ze świeżo zmielonej kawy przygotuj espresso.
  4. 4. Przelej mleko do 2 wysokich szklanek. Pozostałą na dnie naczynia pianę zostaw do dekoracji.
    Przelej mleko do 2 wysokich szklanek. Pozostałą na dnie naczynia pianę zostaw do dekoracji.
  5. 5. Espresso przelej do naczynka z dziobkiem, np. do mlecznika - dzięki temu znacznie łatwiej będzie można wlać je do mleka.
    Espresso przelej do naczynka z dziobkiem, np. do mlecznika - dzięki temu znacznie łatwiej będzie można wlać je do mleka.
  6. 6. Powoli, z wysokości około 10-15cm znad szklanki wlej do mleka połowę zaparzonego espresso. Nie mieszaj. Jeśli różnica temperatur była odpowiednia, powinna powstać trójkolorowa latte. Resztę kawy w ten sam sposób wlej do drugiej szklanki.
    Powoli, z wysokości około 10-15cm znad szklanki wlej do mleka połowę zaparzonego espresso. Nie mieszaj. Jeśli różnica temperatur była odpowiednia, powinna powstać trójkolorowa latte. Resztę kawy w ten sam sposób wlej do drugiej szklanki.
  7. 7. Na powierzchni kawy widoczny będzie ślad po nalewaniu kawy, więc za pomocą łyżki przełóż do szklanek pianę z mleka. Smacznego!
  8. 8. 8.
    8.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Blenderowanie
Rodzaj głównego składnika: kawa
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Kolacja dla dwojga/walentynki,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.487