-
1. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i mielimy.
-
2. Cebule kroimy, lekko zrumieniamy na oleju.
-
3. Mięso płuczemy, usuwamy kości, dzielimy na części i mielimy.
-
4. Zmieloną masę wyrabiamy ręka. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, jajo, sól i pieprz, rozcieramy.
-
5. Powstałą masę dzielimy na równe części, formujemy kule.
-
6. Obtaczamy je w bułce, spłaszczamy nożem kuchennym i nadajemy owalny kształt. Ostrzem noża wyznaczamy kratkę na powierzchni kotleta.
-
7. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.
-
8. Makaron łamiemy na drobne kawałki, gotujemy i odsączamy.
-
9. Ser ścieramy i z powidłami pomidorowymi dodajemy do makaronu.
-
10. Zrumieniamy bułkę na maśle.
-
11. Kotlety układamy na półmisku.
-
12. Na każdy kawałek kotleta kładziemy porcję makaronu, posypujemy bułką, skrapiamy masłem i z wierzchu obsypujemy serem, zapiekamy.
-
13. Podajemy z surówką sezonową.