Przepis stworzony przez zespół SAGA
SAGA to wysokiej jakości produkty skierowane dla klientów indywidualnych oraz profesjonalistów ......
więcej przepisów SAGA »

Mrożony mus z białej czekolady z sałatką truskawkową

Mrożony mus z białej czekolady z sałatką truskawkową
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Sok z papai - 1 szklanka
Cukier - 2 łyżki stołowe
Czekolada biała - 100 g
Żelatyna - 1 listek
Ciemna i biała czekolada do dekoracji - wg. uznania
8 okrągłych foremek (średn. ok. 5 cm, wysokość ok. 5 cm) - wg. uznania
Ocena
3.47
17
Średnia 3.47 / 5 (17 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Truskawka  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mrożony mus z białej czekolady
Składniki potrzebne do wykonania Mrożony mus z białej czekolady
Sok z papai - 1 szklanka
Czekolada biała - 100 g
Żelatyna - 1 listek
Ciemna i biała czekolada do dekoracji - wg. uznania
8 okrągłych foremek (średn. ok. 5 cm, wysokość ok. 5 cm) - wg. uznania
  1. 1. Sok z papai wymieszać z żółtkami i cukrem.
  2. 2. Naczynie wstawić do kąpieli wodnej, zawartość mieszać do momentu zgęstnienia. (Jeżeli posiadasz termometr, masę podgrzewaj do 84°C)
  3. 3. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na ok. 5 minut, następnie odlać wodę. Listek żelatyny dodać do mieszanki i odcedzić.
  4. 4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, albo w kuchence mikrofalowej i dodaj do mieszanki. Na koniec dodać bitą śmietanę.
  5. 5. Foremki ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia SAGA lub na małej blasze odpornej na działanie niskiej temperatury.
  6. 6. Mieszankę rozłożyć do foremek i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny (aż mus zastygnie), następnie ostrożnie wyjąć go z foremek i ponownie zamrozić.
  7. 7. Z papieru do pieczenia SAGA wyciąć paski nieco wyższe od przygotowanego deseru, powinny być na tyle długie, by można było owinąć nimi mus.
  8. 8. W osobnych naczyniach roztopić białą i ciemną czekoladę.
  9. 9. Wycięte paski położyć na arkusz papieru do pieczenia. Za pomocą szerokiej łyżki posmarować je roztopioną ciemną czekoladą, a następnie pokryć cienką warstwą białej czekolady.
  10. 10. Posmarowanym czekoladą paskiem papieru, owinąć ciasno zamrożony deser tak, by czekolada przylepiła się do musu. Owinięte papierem desery wstawić ponownie do zamrażalnika.
  11. 11. Ostrożnie zdjąć papier z deseru. Musy wyłożyć na talerze – udekorować je sałatką truskawkową.
    Ostrożnie zdjąć papier z deseru. Musy wyłożyć na talerze – udekorować je sałatką truskawkową.
Sałatka truskawkowa
Składniki potrzebne do wykonania Sałatka truskawkowa
Cukier - 2 łyżki stołowe
  1. 1. W międzyczasie przygotować sałatkę truskawkową: pokroić truskawki, dodaj cukier i sok z cytryny, całość wymieszać.
Mrożony mus z białej czekolady z sałatką truskawkową
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 3-4
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Chłodzenie / mrożenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kaprys ~ Gość
wh0cd244674 buy claritin dulcolax femara geriforte calan sr buy prevacid
wh0cd897376 where to buy vermox where to buy prednisone online without a script cymbalta advair
wh0cd603495 bentyl furosemide cost diclofenac topical gel
wh0cd823905 prednisone 10
wh0cd97724 buy lasix online canada website AZITHROMYCIN 500 MG TABLETS
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.634