Brioszki pandanowe

Brioszki pandanowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
10
Średnia 4 / 5 (10 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pasta pandanowa  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Brioszki pandanowe
  1. 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość drożdży.
    Przygotowujemy odpowiednią ilość drożdży.
  2. 2. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki oraz 4-5 łyżeczek ciepłego, ale nie gorącego mleka.
    Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki oraz 4-5 łyżeczek ciepłego, ale nie gorącego mleka.
  3. 3. Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  4. 4. Jajka, żółtko i cukier waniliowy ucieramy na białą masę.
    Jajka, żółtko i cukier waniliowy ucieramy na białą masę.
  5. 5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i połowę masy jajecznej. Całość mieszamy.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i połowę masy jajecznej. Całość mieszamy.
  6. 6. Dodajemy resztę masy jajecznej, miękkie masło i pastę pandanową.
    Dodajemy resztę masy jajecznej, miękkie masło i pastę pandanową.
  7. 7. Wyrabiamy ciasto - rękami lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest za rzadkie podsypujemy trochę mąki. Powinno powstać lekko błyszczące, elastyczne, jednolite i odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
    Wyrabiamy ciasto - rękami lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest za rzadkie podsypujemy trochę mąki. Powinno powstać lekko błyszczące, elastyczne, jednolite i odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  8. 8. Lekko wyrabiamy wyrośnięte ciasto.
    Lekko wyrabiamy wyrośnięte ciasto.
  9. 9. Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
  10. 10. Formę do muffinek wykładamy papierowymi kokilkami. Do każdej z nich wkładamy po trzy kulki z ciasta.
    Formę do muffinek wykładamy papierowymi kokilkami. Do każdej z nich wkładamy po trzy kulki z ciasta.
  11. 11. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem.
    Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem.
  12. 12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Brioszki powinny być lekko rumiane.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Brioszki powinny być lekko rumiane.
  13. 13. Gotowe brioszki wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego!
    Gotowe brioszki wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 4-6
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.794