Brioszki pandanowe

Brioszki pandanowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
10
Średnia 4 / 5 (10 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pasta pandanowa  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Brioszki pandanowe
  1. 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość drożdży.
    Przygotowujemy odpowiednią ilość drożdży.
  2. 2. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki oraz 4-5 łyżeczek ciepłego, ale nie gorącego mleka.
    Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki oraz 4-5 łyżeczek ciepłego, ale nie gorącego mleka.
  3. 3. Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  4. 4. Jajka, żółtko i cukier waniliowy ucieramy na białą masę.
    Jajka, żółtko i cukier waniliowy ucieramy na białą masę.
  5. 5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i połowę masy jajecznej. Całość mieszamy.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i połowę masy jajecznej. Całość mieszamy.
  6. 6. Dodajemy resztę masy jajecznej, miękkie masło i pastę pandanową.
    Dodajemy resztę masy jajecznej, miękkie masło i pastę pandanową.
  7. 7. Wyrabiamy ciasto - rękami lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest za rzadkie podsypujemy trochę mąki. Powinno powstać lekko błyszczące, elastyczne, jednolite i odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
    Wyrabiamy ciasto - rękami lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest za rzadkie podsypujemy trochę mąki. Powinno powstać lekko błyszczące, elastyczne, jednolite i odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  8. 8. Lekko wyrabiamy wyrośnięte ciasto.
    Lekko wyrabiamy wyrośnięte ciasto.
  9. 9. Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
  10. 10. Formę do muffinek wykładamy papierowymi kokilkami. Do każdej z nich wkładamy po trzy kulki z ciasta.
    Formę do muffinek wykładamy papierowymi kokilkami. Do każdej z nich wkładamy po trzy kulki z ciasta.
  11. 11. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem.
    Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem.
  12. 12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Brioszki powinny być lekko rumiane.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Brioszki powinny być lekko rumiane.
  13. 13. Gotowe brioszki wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego!
    Gotowe brioszki wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 4-6
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.706