Zapiekanka ziemniaczana po góralsku

Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Sól - 1 szczypta
Sól - 1 szczypta
Sól - 1 szczypta
Sól - wg. uznania
Ocena
3
7
Średnia 3 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Pieczarka  g  x  kcal = 0 kcal
Mięso mielone z szynki wieprzowej  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko 2%  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Papryka ostra w proszku  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Ser Oscypek  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Przygotowanie ziemniaków
Składniki potrzebne do wykonania Przygotowanie ziemniaków
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i (jeśli są duże) dzielimy na 2-3 części. Następnie wrzucamy je do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na pół miękko. Gotowe ziemniaki kroimy w plasterki
    Ziemniaki myjemy, obieramy i (jeśli są duże) dzielimy na 2-3 części. Następnie wrzucamy je do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na pół miękko. Gotowe ziemniaki kroimy w plasterki
Smażenie pieczarek i cebuli
Składniki potrzebne do wykonania Smażenie pieczarek i cebuli
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, a cebulę siekamy w kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Na końcu odajemy sól, pieprz, bazylię oraz ostrą paprykę.
    Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, a cebulę siekamy w kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Na końcu odajemy sól, pieprz, bazylię oraz ostrą paprykę.
Smażenie mięsa
Składniki potrzebne do wykonania Smażenie mięsa
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, przyprawą do mięsa wieprzowego i papryką ostrą. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe.
    Mięso doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, przyprawą do mięsa wieprzowego i papryką ostrą. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe.
Układanie składników w brytfance
Składniki potrzebne do wykonania Układanie składników w brytfance
  1. 1. Na spód brytfanki układamy warstwę z ziemniaków, na nich warstwę pieczarek z cebulą, a następnie warstwę mięsa. Tak układamy 2 warstwy, na górze powinna być warstwa ziemniaków. Teraz przygotowujemy pierzynkę
    Na spód brytfanki układamy warstwę z ziemniaków, na nich warstwę pieczarek z cebulą, a następnie warstwę mięsa. Tak układamy 2 warstwy, na górze powinna być warstwa ziemniaków. Teraz przygotowujemy pierzynkę
Przygotowanie pierzynki
Składniki potrzebne do wykonania Przygotowanie pierzynki
  1. 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, bułkę tartą i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie smarujemy zapiekankę naszą pierzynką, a na niej układamy plastry oscypka.
    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, bułkę tartą i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie smarujemy zapiekankę naszą pierzynką, a na niej układamy plastry  oscypka.
Pieczenie
Składniki potrzebne do wykonania Pieczenie
  1. 1. Brytfankę umieszczamy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku nastawionym na program termoobiegu z grillem na 30 minut. Gdy pierzynka się przypiecze - danie jest gotowe!
    Brytfankę umieszczamy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku nastawionym na program termoobiegu z grillem na 30 minut. Gdy pierzynka się przypiecze - danie jest gotowe!
Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
  1. 1. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.
    Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.
  2. 2. W międzyczasie umyte pieczarki kroimy w plastry, a obraną cebulę w kostkę i podsmażany na łyżeczce oleju, do smaku przyprawiamy bazylią, ostrą papryką i solą.
    W międzyczasie umyte pieczarki kroimy w plastry, a obraną cebulę w kostkę i podsmażany na łyżeczce oleju, do smaku przyprawiamy bazylią, ostrą papryką i solą.
  3. 3. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i podsmażamy je także na łyżeczce oleju.
    Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i podsmażamy je także na łyżeczce oleju.
  4. 4. Kroimy ziemniaki w plastry i wykładamy nimi pierwszą warstwę w brytfance.
    Kroimy ziemniaki w plastry i wykładamy nimi pierwszą warstwę w brytfance.
  5. 5. Następnie układamy warstwę pieczarek z cebulą, warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków. Tak postępujemy do wyczerpania produktów; przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
    Następnie układamy warstwę pieczarek z cebulą, warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków. Tak postępujemy do wyczerpania produktów; przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
  6. 6. Pierzynkę do zapiekanki przygotowujemy wlewając do garnka mleko, dokładając masło i wsypując bułkę tartą. Całość mieszamy gotując na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła.
    Pierzynkę do zapiekanki przygotowujemy wlewając do garnka  mleko, dokładając masło i wsypując bułkę tartą. Całość mieszamy gotując na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła.
  7. 7. Tak przygotowaną pierzynką smarujemy wierzch zapiekanki i układamy na niej plastry Oscypka.
    Tak przygotowaną pierzynką smarujemy wierzch zapiekanki i układamy na niej plastry Oscypka.
  8. 8. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nastawionym na tryb termoobiegu z grillem w 220°C przez 25 minut. Pierzynka powinna być chrupiąca i przyrumieniona.
    Zapiekankę pieczemy w piekarniku nastawionym na tryb termoobiegu z grillem w 220°C przez 25 minut. Pierzynka powinna być chrupiąca i przyrumieniona.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 3-4
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: ziemniaki
Kuchnie świata: kuchnia góralska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:3.149