Zapiekanka ziemniaczana po góralsku

Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Sól - 1 szczypta
Sól - 1 szczypta
Sól - 1 szczypta
Sól - wg. uznania
Ocena
3
7
Średnia 3 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Pieczarka  g  x  kcal = 0 kcal
Mięso mielone z szynki wieprzowej  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko 2%  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Papryka ostra w proszku  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Ser Oscypek  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Przygotowanie ziemniaków
Składniki potrzebne do wykonania Przygotowanie ziemniaków
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i (jeśli są duże) dzielimy na 2-3 części. Następnie wrzucamy je do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na pół miękko. Gotowe ziemniaki kroimy w plasterki
    Ziemniaki myjemy, obieramy i (jeśli są duże) dzielimy na 2-3 części. Następnie wrzucamy je do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na pół miękko. Gotowe ziemniaki kroimy w plasterki
Smażenie pieczarek i cebuli
Składniki potrzebne do wykonania Smażenie pieczarek i cebuli
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, a cebulę siekamy w kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Na końcu odajemy sól, pieprz, bazylię oraz ostrą paprykę.
    Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, a cebulę siekamy w kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Na końcu odajemy sól, pieprz, bazylię oraz ostrą paprykę.
Smażenie mięsa
Składniki potrzebne do wykonania Smażenie mięsa
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, przyprawą do mięsa wieprzowego i papryką ostrą. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe.
    Mięso doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, przyprawą do mięsa wieprzowego i papryką ostrą. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe.
Układanie składników w brytfance
Składniki potrzebne do wykonania Układanie składników w brytfance
  1. 1. Na spód brytfanki układamy warstwę z ziemniaków, na nich warstwę pieczarek z cebulą, a następnie warstwę mięsa. Tak układamy 2 warstwy, na górze powinna być warstwa ziemniaków. Teraz przygotowujemy pierzynkę
    Na spód brytfanki układamy warstwę z ziemniaków, na nich warstwę pieczarek z cebulą, a następnie warstwę mięsa. Tak układamy 2 warstwy, na górze powinna być warstwa ziemniaków. Teraz przygotowujemy pierzynkę
Przygotowanie pierzynki
Składniki potrzebne do wykonania Przygotowanie pierzynki
  1. 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, bułkę tartą i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie smarujemy zapiekankę naszą pierzynką, a na niej układamy plastry oscypka.
    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, bułkę tartą i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie smarujemy zapiekankę naszą pierzynką, a na niej układamy plastry  oscypka.
Pieczenie
Składniki potrzebne do wykonania Pieczenie
  1. 1. Brytfankę umieszczamy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku nastawionym na program termoobiegu z grillem na 30 minut. Gdy pierzynka się przypiecze - danie jest gotowe!
    Brytfankę umieszczamy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku nastawionym na program termoobiegu z grillem na 30 minut. Gdy pierzynka się przypiecze - danie jest gotowe!
Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
  1. 1. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.
    Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.
  2. 2. W międzyczasie umyte pieczarki kroimy w plastry, a obraną cebulę w kostkę i podsmażany na łyżeczce oleju, do smaku przyprawiamy bazylią, ostrą papryką i solą.
    W międzyczasie umyte pieczarki kroimy w plastry, a obraną cebulę w kostkę i podsmażany na łyżeczce oleju, do smaku przyprawiamy bazylią, ostrą papryką i solą.
  3. 3. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i podsmażamy je także na łyżeczce oleju.
    Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i podsmażamy je także na łyżeczce oleju.
  4. 4. Kroimy ziemniaki w plastry i wykładamy nimi pierwszą warstwę w brytfance.
    Kroimy ziemniaki w plastry i wykładamy nimi pierwszą warstwę w brytfance.
  5. 5. Następnie układamy warstwę pieczarek z cebulą, warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków. Tak postępujemy do wyczerpania produktów; przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
    Następnie układamy warstwę pieczarek z cebulą, warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków. Tak postępujemy do wyczerpania produktów; przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
  6. 6. Pierzynkę do zapiekanki przygotowujemy wlewając do garnka mleko, dokładając masło i wsypując bułkę tartą. Całość mieszamy gotując na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła.
    Pierzynkę do zapiekanki przygotowujemy wlewając do garnka  mleko, dokładając masło i wsypując bułkę tartą. Całość mieszamy gotując na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła.
  7. 7. Tak przygotowaną pierzynką smarujemy wierzch zapiekanki i układamy na niej plastry Oscypka.
    Tak przygotowaną pierzynką smarujemy wierzch zapiekanki i układamy na niej plastry Oscypka.
  8. 8. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nastawionym na tryb termoobiegu z grillem w 220°C przez 25 minut. Pierzynka powinna być chrupiąca i przyrumieniona.
    Zapiekankę pieczemy w piekarniku nastawionym na tryb termoobiegu z grillem w 220°C przez 25 minut. Pierzynka powinna być chrupiąca i przyrumieniona.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 3-4
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: ziemniaki
Kuchnie świata: kuchnia góralska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.537