Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Zupa krewetkowa z udon i wakame

Zupa krewetkowa z udon i wakame
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Krewetki 16/20 - 3 sztuki
Makaron Udon - 50 g
Wakame - 1 łyżeczka do herbaty
Liście kaffir - 1 sztuka
Chili - wg. uznania
Sos sojowy jasny - 1 łyżeczka do herbaty
Cebula - 1 sztuka mała
Surimi - 1 sztuka
Sezam - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - wg. uznania
Wino śliwkowe - 30 ml
Ocena
4.21
28
Średnia 4.21 / 5 (28 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wakame  g  x  kcal =  kcal
Trawa cytrynowa  g  x  kcal =  kcal
Limonka  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zupa krewetkowa z udon i wakame
  1. 1. Krewetki obieramy i czyścimy z jelitka.
  2. 2. Pancerze, cebule, czosnek, chili, liście kaffir, trawę cytrynową smażymy na oliwie.
  3. 3. Podlewamy winem śliwkowym. Po odparowaniu podlewamy wodą i gotujemy około 30 min.
  4. 4. Gotowy wywar przecedzamy doprawiając solą, sosem sojowym, sokiem z limonki.
  5. 5. Do wrzącej zupy dodajemy krewetki, surimi, wakame lekko gotujemy około 3 min.
  6. 6. Do miseczek dajemy ugotowany makaron udon.
  7. 7. Przygotowane miseczki zalewamy gorącą zupa wraz z krewetkami, surimi i wakame. Tak przygotowaną zupę posypujemy świeżą kolendra i prażonym sezamem.
    Przygotowane miseczki zalewamy gorącą zupa wraz z krewetkami, surimi i wakame.
Tak przygotowaną zupę posypujemy świeżą kolendra i prażonym sezamem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 2-3
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika: owoce morza
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523521 albendazole arimidex propecia order celebrex 200
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.221