Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Owoce zapiekane w mascarpone

Owoce zapiekane w mascarpone
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.06
35
Średnia 4.06 / 5 (35 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Borówka czarna  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Owoce zapiekane w mascarpone
  1. 1. Myjemy truskawki i borówki.Truskawki kroimy na połówki i mieszamy delikatnie z borówkami.Tak przygotowane owoce delikatnie wykładamy na głęboki talerz.
    Myjemy truskawki i borówki.Truskawki kroimy na połówki i mieszamy delikatnie z borówkami.Tak przygotowane owoce delikatnie wykładamy na głęboki talerz.
  2. 2. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż.Nożem wyciągamy ziarenka z wanilli.
    Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż.Nożem wyciągamy ziarenka z wanilli.
  3. 3. Robotem ucieramy żółtka z cukrem.Gdy już wyrobi się jednolita masa i cukier nie będzie wyczuwalny na języku dodajemy ziarenka wanilii oraz mascarpone.Całość wyrabiamy około 1 minute na gładka, jednolitą masę.
    Robotem ucieramy żółtka z cukrem.Gdy już wyrobi się jednolita masa i cukier nie będzie wyczuwalny na języku dodajemy ziarenka wanilii oraz mascarpone.Całość wyrabiamy około 1 minute na gładka, jednolitą masę.
  4. 4. Owoce polewamy przygotowanym serkiem.Starając się zakryć całą powierzchnie owoców ale w taki sposób aby były one widoczne.
    Owoce polewamy przygotowanym serkiem.Starając się zakryć całą powierzchnie owoców ale w taki sposób aby były one widoczne.
  5. 5. Zapiekamy w piekarniku z włączoną funkcją grilla od góry.W temperaturze 180-200 stopni około 2-5 min.Tak aby uzyskać ładny przypieczony kolor. Smacznego!
    Zapiekamy w piekarniku z włączoną funkcją grilla od góry.W temperaturze 180-200 stopni około 2-5 min.Tak aby uzyskać ładny przypieczony kolor.

Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Zapiekanie, opiekanie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.861