Napój z Indii Chai Masala

Napój z Indii Chai Masala
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
herbata czarna Assam - 3 łyżki stołowe
Kardamon - 1 łyżka stołowa
gwiazdki anyżu - 1 łyżka stołowa
Cukier - 4 łyżki stołowe
Ocena
4.67
3
Średnia 4.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Imbir  g  x  kcal =  kcal
Cynamon Laska  g  x  kcal =  kcal
Kardamon  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Napój z Indii Chai Masala
  1. 1. Przygotuj przybory: ozdobny czajnik, szklaneczki, taca, łyżka, moździerz, palnik do podgrzewania, garnek 0,5 litrowy, sitko.
    Przygotuj przybory: ozdobny czajnik, szklaneczki, taca, łyżka, moździerz, palnik do podgrzewania, garnek 0,5 litrowy, sitko.
  2. 2. Przygotuj składniki: herbata czarna, świeży imbir, kora cynamonu, 1 łyżka stołowa kardamonu, goździków, całego anyżu, czarny pieprz, cukier, mleko.
  3. 3. Do moździerza wsyp: cynamon, kardamon, goździki, anyż, pieprz, świeży imbir i rozgnieć całą Masalę.
  4. 4. Zagotuj 0,5 litra wody w garnku. Do gotującej wody dodaj całą Masalę. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia.
  5. 5. Dodaj 3 łyżki stołowe herbaty czarnej np. Assam, Nilgiri, Darjeeling. Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 1-szy raz i dodaj mleka do zapełnienia garnka.
  6. 6. Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 2-gi raz i dodaj ok. 3 łyżki cukru lub miodu. Dokładnie wymieszaj esencję i podgotuj aż do zawrzenia.
  7. 7. Zestaw 3-ci raz. Przecedź przez sitko wlewając do czajnika.
  8. 8. Nalej Chai Masala z wysoka do szklaneczek w celu powstania turbanu. Rozkoszuj się złożonym, słodkim smakiem i aromatem herbaty indyjskiej. Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 2-3
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Gotowanie
Rodzaj głównego składnika: herbata
Kuchnie świata: kuchnia indyjska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.603