Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Feta zapiekana w grillowanej cukini

Feta zapiekana w grillowanej cukini
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.26
31
Średnia 4.26 / 5 (31 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukinia  g  x  kcal =  kcal
Pomidor suszony  g  x  kcal =  kcal
Papryka czerwona  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Feta zapiekana w grillowanej cukini
  1. 1. Papryke przekrajamy na pół wycinając ze środka białe części oraz nasiona.Następnie delikatnie smarujemy oliwą i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przekładamy papryka do miski i zakrywamy folią spożywczą aby ułatwić obranie papryki ze skóry.Po obraniu blenderujemy i dodajemy oliwe, sól, pieprz, czosnek. Sos będzie użyty do gotowego dania.
    Papryke przekrajamy na pół wycinając ze środka białe części oraz nasiona.Następnie delikatnie smarujemy oliwą i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przekładamy papryka do miski i zakrywamy folią spożywczą aby ułatwić obranie papryki ze skóry.Po obraniu blenderujemy i dodajemy oliwe, sól, pieprz, czosnek. Sos będzie użyty do gotowego dania.
  2. 2. Cukinie kroimy wzdłuż na długie plastry grubości 1-2 cm.Następnie grillujemy na suchej patelni.Po grillowaniu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą.
    Cukinie kroimy wzdłuż na długie plastry grubości 1-2 cm.Następnie grillujemy na suchej patelni.Po grillowaniu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą.
  3. 3. Ser typu feta kroimy na 8 jednakowych kostek.Aby nadać ładny wygląd kostką przekładamy ser do miseczki z zimną wodą.Delikatnie płukając tak aby nie połamać sera.
    Ser typu feta kroimy na 8 jednakowych kostek.Aby nadać ładny wygląd kostką przekładamy ser do miseczki z zimną wodą.Delikatnie płukając tak aby nie połamać sera.
  4. 4. Na każdy plaster grillowanej cukini nakładamy torcik z fety i pomidora suszonego.Doprawiamy oregano i zawijamy przekłuwając wykałaczką.Pieczemy w 160 stopniach około 5-7min.
    Na każdy plaster grillowanej cukini nakładamy torcik z fety i pomidora suszonego.Doprawiamy oregano i zawijamy przekłuwając wykałaczką.Pieczemy w 160 stopniach około 5-7min.
  5. 5. Do gotowego dania podajemy wcześniej przygotowany sos z papryki pieczonej. Smacznego.
    Do gotowego dania podajemy wcześniej przygotowany sos z papryki pieczonej.

Smacznego.
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Grillowanie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd603495 bentyl furosemide cost diclofenac topical gel
wh0cd823905 prednisone 10
wh0cd97724 buy lasix online canada website AZITHROMYCIN 500 MG TABLETS
wh0cd162640 order arimidex hydrochlorothiazide 25mg click here buy vasodilan advair price ...
wh0cd456541 strattera synthroid neurontin prices amoxicillin
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.192