Kawa z Cynamonem

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kawa rozpuszczalna  g  x  kcal =  kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Rum Złoty  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kawa z Cynamonem
  1. 1. Do śmietanki dodaj kawę, oraz cukier i wszystko razem ubij mikserem przez około 5 minut, aż zrobi się puszysta pianka. TRIK: Dla początkujących, najpierw lekko ubijam śmietankę z cukrem zanim dodam kawę. To ułatwia ubijanie śmietanki na puszystą piankę.
  2. 2. Zagotuj wodę w czajniku. Przygotuj kubki do kawy. TRIK: Odnośnie cynamonu, ja mam go przygotowanego w starej solniczce (koniecznie zamykanej by cynamon nie zwietrzał), przesypałam go w celu roztrząsania cynamonu równomiernie w cienkiej warstwie. Stara solniczka doskonale zdaje egzamin i zapewnia walory estetyczne.
  3. 3. Do przygotowanych kubeczków wlej masę kawową. Powoli dolewaj wrzącą wodę po ściankach kubeczków tak, aby u góry zrobiła się pianka (jak w kawie cappuccino). Całość posyp cynamonem. W tym kroku opcjonalnie można dodać rum, oczywiście jest to już wersja dla dorosłych. Ilość alkoholu zależy od upodobania i oczekiwanego efektu mocy rozgrzewającej kawy. TRIK: Ja do tej kawy używam filiżanek ceramicznych, gdyż ceramika podtrzymuję ciepło i wydobywa aromat. Kawa dłużej jest ciepła i pachnąca aż do końca. Przepis podpatrzyłam w internecie, stosuje go od jakiegoś czas, ale niestety nie pamiętam autora oryginału.
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Gotowanie
Rodzaj głównego składnika: kawa
Kuchnie świata:
Sezon: Jesień,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd872630 cephalexin diclofenac provera medicine seroquel tamoxifen 20 mg prozac buy cipro xr
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.601