Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Początek produkcji

Początek produkcji
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Koncentrat piwa - 1 sztuka
Drożdze piwowarskie - 7 g
Glukoza - 1 kg
Woda - 22 l
Ocena
4.17
23
Średnia 4.17 / 5 (23 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Początek produkcji
  1. 1. Do produkcji piwa użyłem w tym przypadku Australian Coopers. Puszka zawiera 1,7 kg koncentratu, dołączone są również drożdże w ilości 7g. Z jednej puszki uzyskamy 50 butelek 0,5 litra gotowego piwa.
    Do produkcji piwa użyłem w tym przypadku Australian Coopers. Puszka zawiera 1,7 kg koncentratu, dołączone są również drożdże w ilości 7g. Z jednej puszki uzyskamy 50 butelek 0,5 litra gotowego piwa.
  2. 2. Koncentrat w celu rozpuszczenia należy włożyć do cieplej wody na 10-15 minut.W tym czasie w dwóch litrach wody rozpuszczamy kilogram glukozy (możemy użyć cukier w tej samej ilości). Po otwarciu puszki przelewamy koncentrat do naczynia z wodą i glukozą i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
    Koncentrat w celu rozpuszczenia należy włożyć do cieplej wody na 10-15 minut.W tym czasie w dwóch litrach wody rozpuszczamy kilogram glukozy (możemy użyć cukier w tej samej ilości).
Po otwarciu puszki przelewamy koncentrat do naczynia z wodą i glukozą i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
  3. 3. Do szklanego naczynia fermentacyjnego wlewamy 20 litrów wody. Użyłem mineralną, ale można ją zastąpić przegotowaną wodą z kranu. Ważna jest temperatura, która powinna być pomiędzy 21-27 stopni C. Następnie dolewamy wcześniej ugotowany koncentrat. Jeśli temperatura podniesie się należy odczekać, aż będzie wahała się pomiędzy 21-27 stopni C.
    Do szklanego naczynia fermentacyjnego wlewamy 20 litrów wody. Użyłem mineralną, ale można ją zastąpić przegotowaną wodą z kranu. Ważna jest temperatura, która powinna być pomiędzy 21-27 stopni C. Następnie dolewamy wcześniej ugotowany koncentrat. Jeśli temperatura podniesie się należy odczekać, aż będzie wahała się pomiędzy 21-27 stopni C.
  4. 4. Gdy uzyskamy pożądaną temperaturę dodajemy drożdże i całość mieszamy około 30 sekund. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 27 stopni C drożdże zginą, natomiast jeśli poniżej 21 stopni C fermentacja może wogóle się nie rozpocząć. Pojemnik fermentacyjny zatykamy gumowym korkiem z rurką. W taki sposób zaczniemy pierwszą fermentację starając się utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu powyżej 21 stopni C. Czas fermentacji będzie trwał 4-6 dni jeśli temperatura będzie nieco niższa może potrwać dłużej. Koniec pierwszej fermentacji sygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Kolejny etap produkcji wkrótce...
    Gdy uzyskamy pożądaną temperaturę dodajemy drożdże i całość mieszamy około 30 sekund. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 27 stopni C drożdże zginą, natomiast jeśli poniżej 21 stopni C fermentacja może wogóle się nie rozpocząć. Pojemnik fermentacyjny zatykamy gumowym korkiem z rurką.
W taki sposób zaczniemy pierwszą fermentację starając się utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu powyżej 21 stopni C. Czas fermentacji będzie trwał 4-6 dni jeśli temperatura będzie nieco niższa może potrwać dłużej. Koniec pierwszej fermentacji sygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej.
Kolejny etap produkcji wkrótce...
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika: alkohol
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
wh0cd934649 buy provera clicking here anafranil buy neurontin provera tamoxifen effexor xr 75 ...
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
wh0cd880287 cytotec order colchicine anafranil cheapest adalat
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.602