Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Początek produkcji

Początek produkcji
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Koncentrat piwa - 1 sztuka
Drożdze piwowarskie - 7 g
Glukoza - 1 kg
Woda - 22 l
Ocena
4.17
23
Średnia 4.17 / 5 (23 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Początek produkcji
  1. 1. Do produkcji piwa użyłem w tym przypadku Australian Coopers. Puszka zawiera 1,7 kg koncentratu, dołączone są również drożdże w ilości 7g. Z jednej puszki uzyskamy 50 butelek 0,5 litra gotowego piwa.
    Do produkcji piwa użyłem w tym przypadku Australian Coopers. Puszka zawiera 1,7 kg koncentratu, dołączone są również drożdże w ilości 7g. Z jednej puszki uzyskamy 50 butelek 0,5 litra gotowego piwa.
  2. 2. Koncentrat w celu rozpuszczenia należy włożyć do cieplej wody na 10-15 minut.W tym czasie w dwóch litrach wody rozpuszczamy kilogram glukozy (możemy użyć cukier w tej samej ilości). Po otwarciu puszki przelewamy koncentrat do naczynia z wodą i glukozą i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
    Koncentrat w celu rozpuszczenia należy włożyć do cieplej wody na 10-15 minut.W tym czasie w dwóch litrach wody rozpuszczamy kilogram glukozy (możemy użyć cukier w tej samej ilości).
Po otwarciu puszki przelewamy koncentrat do naczynia z wodą i glukozą i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
  3. 3. Do szklanego naczynia fermentacyjnego wlewamy 20 litrów wody. Użyłem mineralną, ale można ją zastąpić przegotowaną wodą z kranu. Ważna jest temperatura, która powinna być pomiędzy 21-27 stopni C. Następnie dolewamy wcześniej ugotowany koncentrat. Jeśli temperatura podniesie się należy odczekać, aż będzie wahała się pomiędzy 21-27 stopni C.
    Do szklanego naczynia fermentacyjnego wlewamy 20 litrów wody. Użyłem mineralną, ale można ją zastąpić przegotowaną wodą z kranu. Ważna jest temperatura, która powinna być pomiędzy 21-27 stopni C. Następnie dolewamy wcześniej ugotowany koncentrat. Jeśli temperatura podniesie się należy odczekać, aż będzie wahała się pomiędzy 21-27 stopni C.
  4. 4. Gdy uzyskamy pożądaną temperaturę dodajemy drożdże i całość mieszamy około 30 sekund. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 27 stopni C drożdże zginą, natomiast jeśli poniżej 21 stopni C fermentacja może wogóle się nie rozpocząć. Pojemnik fermentacyjny zatykamy gumowym korkiem z rurką. W taki sposób zaczniemy pierwszą fermentację starając się utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu powyżej 21 stopni C. Czas fermentacji będzie trwał 4-6 dni jeśli temperatura będzie nieco niższa może potrwać dłużej. Koniec pierwszej fermentacji sygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Kolejny etap produkcji wkrótce...
    Gdy uzyskamy pożądaną temperaturę dodajemy drożdże i całość mieszamy około 30 sekund. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 27 stopni C drożdże zginą, natomiast jeśli poniżej 21 stopni C fermentacja może wogóle się nie rozpocząć. Pojemnik fermentacyjny zatykamy gumowym korkiem z rurką.
W taki sposób zaczniemy pierwszą fermentację starając się utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu powyżej 21 stopni C. Czas fermentacji będzie trwał 4-6 dni jeśli temperatura będzie nieco niższa może potrwać dłużej. Koniec pierwszej fermentacji sygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej.
Kolejny etap produkcji wkrótce...
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika: alkohol
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.811