Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Polędwiczka z tapenadą i polentą z pomidorami suszonymi

Polędwiczka z tapenadą i polentą z pomidorami suszonymi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.86
22
Średnia 3.86 / 5 (22 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Czarne oliwki bez pestek  g  x  kcal = 0 kcal
Kapary  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidor suszony  g  x  kcal = 0 kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Ocet balsamiczny biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Polędwiczka z tapenadą i polentą z pomidorami suszonymi
  1. 1. Przygotowanie polenty zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pomidorów suszonych pokrojonych w kostkę. Na 100g kaszki kukurydzianej należy odmierzyć 300 ml płynu. Do gotującej się wody wsypujemy kaszkę i energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 3-5 minut. Cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Przygotowanie polenty zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pomidorów suszonych pokrojonych w kostkę. Na 100g kaszki kukurydzianej należy odmierzyć 300 ml płynu. Do gotującej się wody wsypujemy kaszkę i energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 3-5 minut. Cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2. Naczynie wysokości około 5 cm wyłożyć folią spożywczą co ułatwi późniejsze wyciągniecie polenty. Po schłodzeniu polentę kroimy na porcje i smażymy lub grillujemy.
    Naczynie wysokości około 5 cm wyłożyć folią spożywczą co ułatwi późniejsze wyciągniecie polenty. Po schłodzeniu polentę kroimy na porcje i smażymy lub grillujemy.
  3. 3. Aby przygotować tapenadę blenderujemy oliwki, kapary oraz czosnek. Po blenderowaniu otrzymamy gładką pastę.
    Aby przygotować tapenadę blenderujemy oliwki, kapary oraz czosnek. Po blenderowaniu otrzymamy gładką pastę.
  4. 4. Polędwiczkę wieprzową nakłuwamy przez środek.Faszerujemy pastą tapenada. Delikatnie przyprawiamy. Całość zawijamy w szynkę Parmeńską. Obsmażamy, a następnie przekładamy do piekarnika na 5-7 min w temperaturze 160 stopni C.
    Polędwiczkę wieprzową nakłuwamy przez środek.Faszerujemy pastą tapenada. Delikatnie przyprawiamy. Całość zawijamy w szynkę Parmeńską. Obsmażamy, a następnie przekładamy do piekarnika na 5-7 min w temperaturze 160 stopni C.
  5. 5. Gotową polędwiczkę podajemy na grillowanej polencie. Do dania dodałem listki świeżego szpinaku z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego.
    Gotową polędwiczkę podajemy na grillowanej polencie. Do dania dodałem listki świeżego szpinaku z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego.
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania:
Ilość osób:
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.779