Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Druga fermentacja

Druga fermentacja
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Piwo po pierwszej fermentacji - 25 l
Ocena
4.04
24
Średnia 4.04 / 5 (24 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Druga fermentacja
  1. 1. Koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Cukromierz powinien wskazać w odfermentowanej brzeczce około 1 stopień Blg.
    Koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Cukromierz powinien wskazać w odfermentowanej brzeczce około 1 stopień Blg.
  2. 2. Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia. W tym celu używamy specjalnej rurki ze szklaną końcówką.
    Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia. W tym celu używamy specjalnej rurki ze szklaną końcówką.
  3. 3. Do każdej butelki o pojemności 500 ml dodajemy dokładnie 4 gramy glukozy. Możemy również przeliczając ilość płynu dodać glukozę do gąsiora chwile przed rozlewem. Po dokładnym wymieszaniu przystępujemy do przelewania.
    Do każdej butelki o pojemności 500 ml dodajemy dokładnie 4 gramy glukozy. Możemy również przeliczając ilość płynu dodać glukozę do gąsiora chwile przed rozlewem. Po dokładnym wymieszaniu przystępujemy do przelewania.
  4. 4. Przelewamy zostawiając 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce. Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakręcone butelki przechowujemy w temperaturze 21-27 stopni C. Kolejny etap wkrótce...
    Przelewamy zostawiając 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce.
Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakręcone butelki przechowujemy w temperaturze 21-27 stopni C.
Kolejny etap  wkrótce...
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania:
Rodzaj głównego składnika: alkohol
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.375