Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Druga fermentacja

Druga fermentacja
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Piwo po pierwszej fermentacji - 25 l
Ocena
4.08
25
Średnia 4.08 / 5 (25 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Druga fermentacja
  1. 1. Koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Cukromierz powinien wskazać w odfermentowanej brzeczce około 1 stopień Blg.
    Koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Cukromierz powinien wskazać w odfermentowanej brzeczce około 1 stopień Blg.
  2. 2. Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia. W tym celu używamy specjalnej rurki ze szklaną końcówką.
    Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia. W tym celu używamy specjalnej rurki ze szklaną końcówką.
  3. 3. Do każdej butelki o pojemności 500 ml dodajemy dokładnie 4 gramy glukozy. Możemy również przeliczając ilość płynu dodać glukozę do gąsiora chwile przed rozlewem. Po dokładnym wymieszaniu przystępujemy do przelewania.
    Do każdej butelki o pojemności 500 ml dodajemy dokładnie 4 gramy glukozy. Możemy również przeliczając ilość płynu dodać glukozę do gąsiora chwile przed rozlewem. Po dokładnym wymieszaniu przystępujemy do przelewania.
  4. 4. Przelewamy zostawiając 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce. Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakręcone butelki przechowujemy w temperaturze 21-27 stopni C. Kolejny etap wkrótce...
    Przelewamy zostawiając 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce.
Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakręcone butelki przechowujemy w temperaturze 21-27 stopni C.
Kolejny etap  wkrótce...
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania:
Rodzaj głównego składnika: alkohol
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.356