Pierś z kurczaka w towarzystwie sałatkowych łódeczek

Pierś z kurczaka w towarzystwie sałatkowych łódeczek
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.43
7
Średnia 3.43 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Cykoria sałatowa  g  x  kcal =  kcal
Roszponka  g  x  kcal =  kcal
Rukola  g  x  kcal =  kcal
Ser Feta  g  x  kcal = 0 kcal
Sos vinegret  g  x   kcal =  kcal
Imbir sproszkowany  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pierś z kurczaka w towarzystwie sałatkowych łódeczek
  1. 1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, wysuszamy ręcznikiem papierowym.
    Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, wysuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. 2.  Nacieramy pierś solą, pieprzem, kolendrą, imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 1h.
  3. 3.  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy pierś z kurczaka, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.
  4. 4.  W tym czasie przygotowujemy łódeczki sałatkowe.
  5. 5.  Rozbieramy cykorię na listki, obcinamy końcówki, płuczemy w wodzie, i wsadzamy do miski (dobrze jest pomoczyć przez jakiś czas w zimnej wodzie, wtedy pozbędziemy się gorzkawego smaku).
  6. 6. Osuszamy listki cykorii i układamy na talerzu jak łódeczki.
  7. 7. Ser typu feta kroimy w kostkę i układamy na listkach cykorii.
  8. 8.  Na każdą łódeczkę kładziemy po listku rukoli i roszponki.
  9. 9.  Orzechy lekko rozdrabniamy i prażymy na patelni.
  10. 10.  Posypujemy każdą łódeczkę prażonymi orzechami i polewamy sosem vinegret.
  11. 11.  Kurczaka wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry i układamy obok łódeczek polewając pozostałym sosem z pieczenia.
  12. 12.  Dekorujemy talerz np. pomidorkami koktajlowymi. SMACZNEGO!
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata: kuchnia polska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Kolacja dla dwojga/walentynki,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
wh0cd836120 Zoloft buy tenormin
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.774