Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym

Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Okoń morski - 1 sztuka
Krewetki ogony 16/20 - 5 sztuk
Ziemniaczki mini - 100 g
Groszek cukrowy - 100 g
Śmietana do gotowania 20% - 50 ml
Por - 1 listek
Sól - wg. uznania
Masło - 50 g
Rozmaryn - 1 gałązka
Ocena
3.72
25
Średnia 3.72 / 5 (25 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Por  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Olej słonecznikowy  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym
  1. 1. Rybę patroszymy i z powstałych filetów usuwamy ości oraz łuski. Z krewetek wyjmujemy jelitko. Na rozgrzaną patelnie z oliwą i masłem dodajemy krewetki. Lekko obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy śmietaną i odstawiamy do ostudzenia. Por kroimy w cienkie paski, które parzymy. Filet układamy na paskach pora. Krewetki układamy na rybę po czym nakładamy drugim filetem. Całość związujemy porem. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Nacieramy oliwą i pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 175 stopni. Po połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę.
    Rybę patroszymy i z powstałych filetów usuwamy ości oraz łuski. Z krewetek wyjmujemy jelitko. Na rozgrzaną patelnie z oliwą i masłem dodajemy krewetki. Lekko obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy śmietaną i odstawiamy do ostudzenia. Por kroimy w cienkie paski, które parzymy. Filet układamy na paskach pora. Krewetki układamy na rybę po czym nakładamy drugim filetem. Całość związujemy porem. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Nacieramy oliwą i pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 175 stopni. Po połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę.
  2. 2. Mini ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i posiekanego rozmarynu.
    Mini ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i posiekanego rozmarynu.
  3. 3. Groszek cukrowy blanszujemy. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Groszek cukrowy blanszujemy. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. 4. Wszystkie dodatki układamy na talerzu. Do ryby pod koniec pieczenia wyciskamy sok z cytryny. Smacznego!
    Wszystkie dodatki układamy na talerzu. Do ryby pod koniec pieczenia wyciskamy sok z cytryny.

Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.698