Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej

Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Pierś perliczki - 1 sztuka
Mięso małż - 30 g
Czosnek - 1 ząbek
Białe wino - 50 ml
Mango - 30 g
Serce palmy dżemowej - 30 g
Kalarepka - 1 sztuka
Szparagi zielone - 2 sztuki
Kurki - 2 sztuki
Masło - 80 g
Chorizo - 30 g
Sól morska - wg. uznania
Wino śliwkowe - 25 ml
Miód - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - wg. uznania
Liść laurowy - 1 sztuka
Ziele angielskie - 1 sztuka
Oregano świeże - 1 gałązka
Ocena
4.52
21
Średnia 4.52 / 5 (21 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Seler naciowy  g  x  kcal = 0 kcal
Szalotka  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
  1. 1. Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy solą morską i pieprzem. Pierś perliczki faszerujemy przygotowanym mięsem małż. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 3-5 minut.
  2. 2. Mango i serce palmy dżemowej kroimy i takie same prostokąty. Mango delikatnie przesmażamy na maśle. Serce palmy dżemowej gotujemy w winie śliwkowym z dodatkiem miodu. Następnie przekładamy na przemian tworząc torcik.
  3. 3. Kalarepkę kroimy w kształcie torcika z mango i serca palmy dżemowej. Wykrawamy środek i gotujemy z dodatkiem masła. Szparagi, kurki i pomidorki cherry razem przesmażamy doprawiając solą i pieprzem.
  4. 4. Drobną kostkę szalotki i chorizo smażymy następnie podlewamy białym winem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i świeże oregano. Gotujemy do odparowania połowy płynu i przecedzamy przez drobne sito. Gotowy wywar zagotowujemy i wkręcamy schłodzone masło do uzyskania pożądanej gęstości sosu nie doprowadzając do zagotowania.
  5. 5. Torcik z mango i serca palmy dżemowej dekorujemy czerwoną porzeczką i listkami mięty. Pierś perliczki serwujemy w całości odkrawając zewnętrzne części. Szparagi, kurki i pomidorki cherry przekładamy do ugotowanej kalarepki. Do całego dania dodajemy łyżkę sosu. Smacznego!
    Torcik z mango i serca palmy dżemowej dekorujemy czerwoną porzeczką i listkami mięty. Pierś perliczki serwujemy w całości odkrawając zewnętrzne części. Szparagi, kurki i pomidorki cherry przekładamy do ugotowanej kalarepki. Do całego dania dodajemy łyżkę sosu.
Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.732