Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej

Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Pierś perliczki - 1 sztuka
Mięso małż - 30 g
Czosnek - 1 ząbek
Białe wino - 50 ml
Mango - 30 g
Serce palmy dżemowej - 30 g
Kalarepka - 1 sztuka
Szparagi zielone - 2 sztuki
Kurki - 2 sztuki
Masło - 80 g
Chorizo - 30 g
Sól morska - wg. uznania
Wino śliwkowe - 25 ml
Miód - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - wg. uznania
Liść laurowy - 1 sztuka
Ziele angielskie - 1 sztuka
Oregano świeże - 1 gałązka
Ocena
4.55
22
Średnia 4.55 / 5 (22 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Seler naciowy  g  x  kcal = 0 kcal
Szalotka  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
  1. 1. Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy solą morską i pieprzem. Pierś perliczki faszerujemy przygotowanym mięsem małż. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 3-5 minut.
  2. 2. Mango i serce palmy dżemowej kroimy i takie same prostokąty. Mango delikatnie przesmażamy na maśle. Serce palmy dżemowej gotujemy w winie śliwkowym z dodatkiem miodu. Następnie przekładamy na przemian tworząc torcik.
  3. 3. Kalarepkę kroimy w kształcie torcika z mango i serca palmy dżemowej. Wykrawamy środek i gotujemy z dodatkiem masła. Szparagi, kurki i pomidorki cherry razem przesmażamy doprawiając solą i pieprzem.
  4. 4. Drobną kostkę szalotki i chorizo smażymy następnie podlewamy białym winem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i świeże oregano. Gotujemy do odparowania połowy płynu i przecedzamy przez drobne sito. Gotowy wywar zagotowujemy i wkręcamy schłodzone masło do uzyskania pożądanej gęstości sosu nie doprowadzając do zagotowania.
  5. 5. Torcik z mango i serca palmy dżemowej dekorujemy czerwoną porzeczką i listkami mięty. Pierś perliczki serwujemy w całości odkrawając zewnętrzne części. Szparagi, kurki i pomidorki cherry przekładamy do ugotowanej kalarepki. Do całego dania dodajemy łyżkę sosu. Smacznego!
    Torcik z mango i serca palmy dżemowej dekorujemy czerwoną porzeczką i listkami mięty. Pierś perliczki serwujemy w całości odkrawając zewnętrzne części. Szparagi, kurki i pomidorki cherry przekładamy do ugotowanej kalarepki. Do całego dania dodajemy łyżkę sosu.
Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kaprys ~ Gość
wh0cd244674 buy claritin dulcolax femara geriforte calan sr buy prevacid
wh0cd897376 where to buy vermox where to buy prednisone online without a script cymbalta advair
wh0cd603495 bentyl furosemide cost diclofenac topical gel
wh0cd823905 prednisone 10
wh0cd97724 buy lasix online canada website AZITHROMYCIN 500 MG TABLETS
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.728