Beza pavlova dla zakochanych

Beza pavlova dla zakochanych
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Beza:
- 5 białek
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 45g czekolady 70%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Wierzch:
- 250g śmietany kremówki
- 250g mascarpone
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 500g pestek granatu (2 duże granaty)
- 2 łyżki startej czekolady 70%
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Beza pavlova dla zakochanych
  1. 1. GRANATY – od tysięcy lat przypisywane im są właściwości zapewniające płodność, a ze względu na kształt uznawane są za symbol miłości
    GRANATY – od tysięcy lat przypisywane im są właściwości zapewniające płodność, a ze względu na kształt uznawane są za symbol miłości
  2. 2. Rozgrzać piekarnik do 180C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim kształt np. serca. Czekoladę drobno posiekać. Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie wsypać do masy czekoladę oraz przesiane kakao. Dodać sok z cytryny. Ostrożnie wymieszać i wyłożyć drewnianą łyżką na blachę, formując kształt serca. Wygładzić. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150C. Piec 1 godzinę, aż beza będzie krucha z zewnątrz, ale delikatna w środku. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
  3. 3. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzoną bezę. Przykryć owocami i posypać niedbale startą czekoladą.
  4. 4. Rozkoszować się delikatnym i słodkim smakiem bezy połączonym z lekko kwaskowatym granatem.
  5. 5. Przechowywać w lodówce.
Klasyfikacja przepisu:
Złożoność przepisu: prosty
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.415